Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 24. 10. 2013.

Europski semestar za usklađivanje ekonomske politike

Plenković je podržao izvješće izvjestiteljice Ferreire o Europskom semestru koji se pokazao vrlo koristan mehanizam na razini EU i Eurozone u usklađivanju ekonomskih politika država članica

Naglasio je kao je već i prije formalnog članstva, Europska komisija pozvala Hrvatsku da se neformalno uključi u Europski semestar za 2013. te kako je Vlada RH u travnju o.g. prihvatila Ekonomski program za 2013. i dostavila ga Europskoj komisiji.

Imajući na umu recentno objavljene rezultate EUROSTAT-a i Državnog zavoda za statistiku prema kojima je u Hrvatskoj manjak konsolidirane opće države u 2012. iznosio 16,35 milijardi kuna ili 5% BDP-a, dok je konsolidirani dug opće države iznosio 183,27 milijardi kuna ili 55,5% BDP-a, razvidno je kako će Europska komisija pokrenuti primjenu Procedure prekomjernog deficita i na Hrvatsku. Taj postupak uslijedit će prvenstveno zbog više razine proračunskog deficita od referentne vrijednosti.

Istaknuo je kako je Hrvatska suočena s činjenicom da i dalje nema gospodarskog rasta, a istodobno aktualna Vlada ne uspijeva provesti odgovarajuće mjere na rashodnoj strani proračuna, a koje su provodile zemlje članice EU u sklopu Procedure prekomjernog deficita. Zaključno, zanimao se za ocjenu Europske komisije o dijalogu koji vodi s Vladom Republike Hrvatske u okviru Europskog semestra.