Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 10. 2011.

Međunarodna konferencija »Solidarnost u Europi«

Državni tajnik Plenković održao je, kao izaslanik predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, pozdravni govor na međunarodnoj konferenciji »Solidarnost u Europi – Hrvatska i Europska unija«, u organizaciji Hrvatske Paneuropske unije u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, u petak, 21. listopada 2011.

Konferencija je održana povodom 20. obljetnice Hrvatske Paneuropske unije pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba, a u suorganizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Državni tajnik Plenković izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska Paneuropska unija obilježava 20. obljetnicu postojanja upravo u godini završetka pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. Kao rezultat dosad najopsežnijih reforma u svim segmentima društva, završetak pregovora predstavlja povijesno ostvarenje za Hrvatsku, no ujedno i uspjeh za politiku proširenja Europske unije. Pored toga Hrvatska je postala regionalni model pozitivnih promjena, a skoro članstvo u Uniji dodatni je motiv svim zemljama jugoistočne Europe da još odlučnije nastave s reformama.

Govoreći o koracima koji prethode potpisivanju Ugovora o pristupanju, istaknuo je ulogu Europskog parlamenta, a nakon potpisivanja Ugovora, značaj parlamenata država članica u procesu njegove ratifikacije. Naglasio je da se hrvatski pregovori odvijaju u vremenu kada je Europska unija suočena s globalnim izazovima poput sigurnosnih pitanja, klimatskih promjena te migracijskih kretanja. U kontekstu aktualne financijske krize, a osobito dužničke krize u eurozoni, istaknuo je ključni značaj poštivanja načela solidarnosti između država članica koja je srž funkcioniranja Europske unije.

Pozdravne govore održali su također Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske PEU, Aleksandra Markić, voditeljica Zaklade Hanns Seidel za Hrvatsku, Tomislav Markić, biskupski vikar za laike Zagrebačke nadbiskupije, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne PEU.