Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 6. 2018.

Uvažena smo članica s uređenijim društvom i snažnijim gospodarstvom

Uoči svečanoga koncerta u HNK u Zagrebu, kojim je u organizaciji Vlade obilježena 5. godišnjica članstva Hrvatske u Europskoj uniji, premijer Plenković odgovarao je na pitanja novinara

Nakon izjave za brojne okupljene novinare, predsjednik Vlade gostovao je u posebnoj emisiji HTV-a posvećenoj petoj obljetnici hrvatskog članstva u Europskoj uniji, zajedno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Članstvo u Europskoj uniji naš je najvažniji vanjskopolitički uspjeh

Upitan o tome mogu li nakon pet godina hrvatski građani biti zadovoljni i žive li bolje, predsjednik Vlade je odgovorio da je članstvo jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih uspjeha zemlje.

"Kad sagledamo cjelinu našeg europskog puta, kad pogledamo teške pregovore koje smo vodili, brojne političke uvjete koje je Hrvatska trebala ispuniti, koji su u velikoj mjeri bili drukčiji i zahtjevniji nego za zemlje srednje i istočne Europe, uspjeh koji je ostvaren okončanjem pregovora 2011. godine, a potom članstvom 1. srpnja 2013. jedan je od najvažnijih državnih ciljeva, najvažnijih vanjskopolitičkih uspjeha zemlje", poručio je Plenković.

Dodao je kako je pristupanje Europskoj uniji pridonijelo političkoj vjerodostojnosti zemlje, njezinu gospodarskom razvoju, pouzdanosti pravnog sustava, a sredstva iz europskih fondova dodatna su vrijednost za  razvoj i naposljetku za gospodarski rast.

"Otkad smo članica Europske unije svi pokazatelji Hrvatske idu prema gore. Ono što tek moramo iskoristiti do kraja ove financijske perspektive zadaća je i Vlade i jedinica lokalne i područne samouprave te svih drugih subjekata", napomenuo je.

Na pitanje koje su dobre strane, a koji propusti u ovih pet godina, te što očekuje za 10. obljetnicu članstva, odgovorio je kako za 10. obljetnicu očekuje dodatni gospodarski razvoj Hrvatske, što za ljude konkretno znači veće plaće, veće mirovine i bolji standard. Ocijenio je da smo članstvom u Europskoj uniji dobili jednu novu legitimaciju jer na hrvatsko tržište i hrvatski pravni sustav ulagači sada gledaju drukčije nego prije članstva.

Podsjetio je na to da je prva faza, od 2014. do 2016, bila obilježena sporom apsorpcijom sredstava. "Mi smo kao Vlada preuzeli dužnost s 9% ugovorenih sredstava iz ove financijske perspektive (2014–2020), danas smo na 43%, do kraja godine bit ćemo na 60%", rekao je Plenković, dodavši kako svi ministri imaju nalog da u tome učine maksimalan napor.

Okosnica naše politike su Schengen i uvođenje eura

Predsjednik Vlade podsjetio je na to da je pitanje slobode kretanja radnika osjetljiva i relevantna tema, napomenuvši da nam je i Slovenija otvorila svoje tržište rada, pa od preostalih 27 članica Europske unije to još nije učinila samo Austrija.

"Imamo dva neposredna cilja – jedan je šengenski prostor, važan i u kontekstu migracija, a drugi, uvođenje eura. To su dvije okosnice naše politike. Onda ste zaista u svoj punini jednakopravna članica što je dobro za sve naše građane, za cijelo društvo, za državu'', poručio je Plenković.

Hrvatska je uvažena članica, pravi gospodarski efekti uslijedit će nakon idućih 5 godina članstva

Podsjetivši na to da je bilo mnogo lakše pregovarati zemljama koje su se pridružile Europskoj uniji u prethodnom krugu proširenja, kada omjer bio 10+2 prema 15, nego samoj Hrvatskoj s 27 zemalja, premijer Plenković naglasio je da je članstvo u Uniji veliko postignuće za Hrvatsku.

Ocijenio je da se Hrvatska kvalitetno pozicionirala u EU-u, uvažena je članica, što je nedavno svojom izjavom potvrdio i predsjednik Komisije Juncker.

,,Ekonomski efekti su očiti, hrvatsko gospodarstvo raste, oporavlja se. Koristimo dodatnu vrijednost fondova EU-a, europskog proračuna i zajedničkog tržišta i politike. Za još pet godina moći ćemo napraviti rezime pravih efekata na hrvatsko gospodarstvo i društvo'', poručio je Plenković.

Napomenuo je da je hrvatsko društvo danas uređenije, kvalitetnije i prepoznatljivije, i u tom će se smjeru voditi daljnja politika.

,,Čvrsto smo usidreni u europske vrijednosti jer je to dobro za hrvatski narod. Nećemo dopustiti da se od tog trenda vratimo. Bit ćemo brana od populizma i onima koji bi htjeli da se sve što smo zajedno postigli sada razvodni'', zaključio je Plenković.