Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 24. 10. 2013.

O budućnosti vinskog sektora EU i perspektivi hrvatskog vinarstva

Naglasivši kako dolazi iz Hrvatske, Dalmacije, Hvara i obitelji gdje se tradicionalno proizvodi vino, Plenković je naglasio da se hrvatski vinogradari i vinari prilagođavaju članstvu u Europskoj uniji

U okviru rasprave o budućnosti vinskog sektora EU koju je pokrenula luksemburška zastupnica Astrid Lulling, Plenković je rekao da podržava reformu vinskog sektora iz 2008. godine koja je razvila koncept zemljopisnog podrijetla te kako smatra da se europski propisi moraju dosljedno primijeniti i u vezi s odgovarajućom zaštitom hrvatskog Prošeka i hrvatskog Terana.

Plenković je rekao da se proizvodnja vina u Hrvatskoj stabilizirala kao i da postoje značajne zalihe, a hrvatski vinari suočeni su s jakom svjetskom i europskom konkurencijom. Dodao je kako je za hrvatske vinare bitno investirati u suvremenu tehnologiju koja će pridonijeti poboljšanju kvalitete i konkurentnosti hrvatskih vina, te s obzirom na male serije nastaviti s udruživanjem radi zajedničkog nastupa na drugim tržištima.

Slijedom konzultacija s hrvatskim vinarima, Plenković se zaključno založio za zaštitu vinogradarskih lokaliteta koji su u povijesti napravljeni iz kamena i njihovo izuzimanje iz kvota. Riječ je o vinogradima spomenicima gdje se zemlja odmara, a u Dalmaciji ima više od 1000 hektara takvih vinograda.