Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 6. 2018.

Hrvatski izvoznici generator su razvoja i gospodarskog rasta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na 13. konvenciji hrvatskih izvoznika i 11. dodjeli nagrade „Zlatni ključ" u Kongresnom centru City Plaza Zagreb

Uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Na početku svog govora, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da su dobitnici nagrade "Zlatni ključ" otvorili vrata hrvatskim proizvodima na brojnim tržištima Europe, susjedstva i svijeta. Poručio je da je to dio doprinosa ukupnim izvoznim rezultatima Hrvatske u 2017., koji su porasli za 14 posto u odnosu na 2016., na preko 14 milijardi eura.

"To su vrlo ohrabrujući i sjajni rezultati i uvjeren sam da ćete na tom tragu nastaviti raditi i vašu proizvodnju, i vaše poslovne planove, i vašu spretnost i znanje da budete prisutni na tržištima svijeta", kazao je Plenković.

Plenković je napomenuo kako – za razliku od razdoblja prije 2008, kada je glavni pokretač rasta bila prekomjerna domaća potražnja – hrvatsko gospodarstvo danas raste na zdravim temeljima. "Porast izvoza jedna je od najvažnijih komponenta tog rasta, a znamo da izvozno orijentirana društva stvaraju dodanu vrijednost, nova radna mjesta i konkurentne proizvode", rekao je Plenković.

Podsjetio je na činjenicu da 15% poduzeća u Hrvatskoj izvozi, u njima radi 51% zaposlenih u svim poduzećima u Hrvatskoj te oni predstavljaju 73% ukupnih ulaganja u istraživanje i razvoj, a ostvaruju čak 76% dobiti od cjelokupne dobiti u Hrvatskoj.

Dodao je da Vlada nastavlja podupirati hrvatske izvoznike poboljšanjem uvjeta poslovanja i smanjivanjem prepreka daljnjem razvoju. Istaknuo je da je politika Vlade usmjerena na tri prioritetna područja – povoljnije, sigurnije i predvidljivije poslovno okruženje; tehnološku i inovacijsku sposobnost poduzeća radi podizanja kvalitete izvoza; i učinkovitu i javnu upravu i pravosuđe kroz učinkovitiju i digitaliziranu funkciju.

"Da bismo bili konkurentni, bolji, brži, jači od drugih, to ne može samo država, tu treba iskra svih vas koji se bavite poduzetništvom na odvažan i hrabar način", istaknuo je predsjednik Vlade, dodavši da se samo u toj sinergiji kvalitetnog okvira koji radi država i želje poduzetnika za napretkom mogu ostvariti još bolji rezultati koji će pridonijeti kvalitetnijem životu i boljem standardu građana.

Predsjednik Vlade je napomenuo kako bez hrabrosti, spretnosti i uspješnosti hrvatskih poduzetnika nema ni uspješnih makrotrendova za hrvatsko gospodarstvo.

„Smanjivanje poreza i povećanje pravne sigurnosti smjer je kojim ćemo nastaviti daljnjom poreznom reformom. Na njoj se radi, ona će biti spremna tijekom jeseni, a stupit će na snagu 1. siječnja 2019. – kako smo i rekli u kampanji", najavio je Plenković.

Naglasivši da će Vlada smanjiti opću stopu PDV-a najmanje za jedan postotni bod, premijer Plenković kazao je kako to neće dovesti u pitanje prihodovnu stranu proračuna. Ocijenio je da će se time smanjiti fiskalni pritisak na porezne obveznike i na poduzeća, poručivši da Vlada svim mjerama nastoji učiniti hrvatske izvoznike konkurentnijima te čini sve što je moguće kada je riječ o smanjenju opterećenja na plaće.

"Ne mislim tu samo na porez na dohodak, jer znate je to prihod jedinica lokalne i područne samouprave. Zato ćemo gledati koje sve druge aspekte možemo učiniti realnima za promjenu i rasterećenje poslodavaca, a veće neto prihode za naše građane i za zaposlenike", pojasnio je Plenković.

U kontekstu pete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, Plenković je naveo ekonomske pokazatelje koji ukazuju na postupno, ali opipljivo poboljšanje ukupnog gospodarskog ozračja u Hrvatskoj.

"Porezi i kamate se smanjuju, javni dug pada, deficit je postao suficit, BDP raste, zaposlenost raste, plaće rastu, ulaganja rastu, kreditni rejting raste, izvoz raste", zaključio je Plenković.

Podsjetivši da je od 2011. do 2015. javni dug povećan sa 65% na 85% BDP-a, Plenković je naglasio kako je ova Vlada javni dug smanjila na 78%, a cilj je do kraja mandata spustiti ga na 65% BDP-a. Dodao je da ohrabruje što su te napore prepoznale i sve tri međunarodne kreditne agencije koje su poboljšale izglede za hrvatski kreditni rejting, na korak do investicijskog.

"2015. godine smo izdvajali preko 12 milijardi kuna za kamate, a sada plaćamo nešto više od 9,5 milijardi kuna. Do sada smo uštedjeli 2 milijarde kuna samo na kamatama, a s refinanciranjem duga u cestarskom sektoru i izdavanjem euroobveznice uštedjeli smo dodatnih 550 milijuna kuna. Odgovornim vođenjem državnih financija izgradili smo povjerenje investitora u Hrvatsku i nastavljamo paziti na trošak svake proračunske kune'', poručio je Plenković.

Napomenuo je kako je uz poticajan zakonodavni okvir za ulaganja, strateški prioritet Vlade obrazovanje i reforma školstva, koja će mladim naraštajima kroz usvajanje potrebnih znanja i vještina omogućiti da budu konkurentni na tržištu rada.

Naglasivši da je od ulaska u Europsku uniju ukupni robni izvoz Hrvatske povećan za 50%, s 9 na 14 milijardi eura, Plenković je najavio da će uvođenje eura, uz ulazak u Schengen, biti daljnji pozitivan impuls za povećanje gospodarskih aktivnosti izvoznika.