Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 6. 2018.

Važno je da se javni servisi pripreme za digitalne izazove

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Noela Currana, generalnog direktora Europske radiodifuzijske unije

Generalni direktor radiodifuzijske unije (EBU) Curran informirao je predsjednika Vlade o trendovima u audiovizualnoj industriju u Europi i svijetu, kao i o izazovima s kojima se taj sektor susreće u vrijeme digitalne transformacije.

Također je izrazio spremnost za aktivno sudjelovanje EBU-a u pripremi hrvatskog predsjedanja Europskom unijom 2020. na području politika audiovizualnog sektora, na kojemu aktivno radi ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Plenković istaknuo je kako je važno da javni servisi zadrže utjecaj i doseg prema svim publikama, posebno prema mladima, koji odrastaju uz digitalne platforme.

Također je izrazio potporu naporima EBU-a i sličnih organizacija u vezi sregulacijom i borbom protiv lažnih vijesti zbog specifične uloge javnih servisa. Uz predsjednika Vlade bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a u pratnji generalnog direktora EBU-a bili su glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizijeKazimir Bačić i ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a Renato Kunić.

Europska radiodifuzijska unija međunarodna je organizacija sa sjedištem u Ženevi osnovana 1950. godine. Vodeće je svjetsko udruženje javnih audiovizualnih servisa. EBU okuplja 73 članova iz 56 europskih zemalja Europe te 33 pridružena člana iz cijelog svijeta. Članice EBU-a upravljaju s više od 2000 televizijskih, radijskih i on-line kanala i usluga na više od 120 jezika, s publikom od preko milijardu ljudi. EBU u ime svojih članova pregovara o pravima emitiranja za velike sportske događaje, upravlja svjetski poznatim servisom za razmjenu audiovizualnog materijala, Eurovizijom i Euroradiom, te organizira događaje poput poznatog Eurovizijskog natjecanja.