Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
München | 6. 6. 2018.

HDZ će pomoći EPP-u da ostane najjača europska stranka

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Münchenu je sudjelovao na klauzuri Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu

Velik doprinos Hrvata u Bavarskoj

Boravak u Münchenu premijer Plenković je započeo susretom s predsjednikom Vlade Bavarske Markusom Söderom. Razgovarali su o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bavarske, koja bilježi kontinuirani rast. Predsjednika Vlade Bavarske ovom prigodom pozvao je u posjet Hrvatskoj i izrazio uvjerenje da će se konstruktivna suradnja na nizu područja između Hrvatske i Bavarske još produbiti. Plenković je posebno istaknuo i ulogu Hrvata u Njemačkoj, koji su sjajno integrirani u bavarsko društvo i daju veliki doprinos i bavarskoj ekonomiji, ali kao i cijela hrvatska dijaspora daju ogroman doprinos i hrvatskoj ekonomiji.

Tri europska cilja Hrvatske: Schengen, Eurozona i predsjedanje Vijećem EU-a

Na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a Manfredom Weberom, predsjednik Plenković istaknuo je da je Hrvatska kao najnovija članica EU napravila velik iskorak u gospodarskom rastu i korištenju europskih politika za poboljšanje životnog standarda ljudi.

"Hrvatska ima tri jasna europska cilja: Spremnost za ulazak u Schengen 2019. godine, nastavak smanjivanja javnog duga i ispunjavanje kriterija kako bi pristupili Europskom tečajnom mehanizmu 2020., a potom i Eurozoni – kao i predsjedanje Vijećem EU-a 2020", poručio je Plenković.

Naglasio je da će Hrvatska dalje podržavati politiku proširenju i pomagati zemljama u susjedstvu, najavivši da će se idući sastanak na vrhu EU-a i država jugoistoka Europe održati u Hrvatskoj, za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020.

"Želimo da te zemlje idu istim, europskim putem kao i Hrvatska", kazao je.

Poziv kancelarki Merkel za posjet Hrvatskoj

Na klauzuri EPP-a premijer Plenković sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Lideri sestrinskih stranaka CDU-a i HDZ-a razgovarali su i o dolasku Merkel u Hrvatsku.

"Održali smo kratki susret, više u cilju dogovora o njezinom posjetu Hrvatskoj ili još jedan posjet Berlinu. Nas dvoje se viđamo praktički svakih dva mjeseca na marginama Europskog vijeća, ali drago mi je da sam danas ovdje uz austrijskog kancelara Kurza i njemačku kancelarku Merkel jedan od troje lidera EPP-a na važnom skupu praktički godinu dana pred europske izbore", kazao je Plenković.

HDZ pokazao kako pobijediti populiste

Predsjednik Plenković potom je predstavnicima najjače političke grupacije u Europi održao predavanje na temu „Hrvatska u Europi: Uspješna priča“. U svom izlaganju, Plenković je ponovio da su ulazak u Schengen i Eurozonu za Hrvatsku strateški ciljevi, jer želi biti dio tješnjeg kruga europskog projekta.

Govoreći o predstojećim izborima za Europski parlament, Plenković je upozorio na opasnosti od rasta populizma. Naglasio je da je HDZ u posljednjoj kampanji za parlamentarne izbore pokazao kako stranke desnog centra mogu pobijediti na izborima vodeći afirmativnu i proeuropsku kampanju.

Pelješki most – spomenik članstva Hrvatske u Europskoj uniji

Posebno je istaknuo izgradnju Pelješkog mosta - koji će kao europski i hrvatski projekt - biti spomenik prvih šest godina Hrvatske u Europskoj uniji. Osvrnuo se i na strateški projekt plutajućeg LNG terminala na Krku koji će, kako je rekao, Hrvatsku staviti na energetsku kartu Europe te osigurati novi izvor plina zemljama iz središnjeg i istočnog dijela Europe.

"Ususret sljedećim izborima, kao stranke okupljene u EPP-u moramo pokazati da znamo štititi naše tradicionalne, demokršćanske vrijednosti te da imamo rješenja za daljnji gospodarski rasti i financijsku stabilnost kojom uspješno možemo predvidjeti i riješiti krize. Ljudi žele opipljivije rezultate europskih politika", rekao je Plenković.

Pobjedom HDZ-a opet ćemo osigurati ukupnu pobjedu EPP-a

Odgovarajući na upit novinara Zoltana Kaboka u intervjuu za RTL Danas je li Manfred Weber kandidat za predsjednika Europske komisije uime EPP-a, predsjednik Plenković kazao je kako se ta odluka još nije ni počela razmatrati. Istaknuo je da je najvažnije da EPP pobijedi na idućim europskim izborima i da HDZ tome dade svoj veliki doprinos – kao što je to učinio izbornim pobjedama 2013. i 2014. godine.

Odbacio je medijske napise o tome da namjerava postati član Europske komisije.

"Ja sam predsjednik hrvatske vlade i već smo tu temu nekoliko puta riješili. Dat ću veliki doprinos ovoj kampanji. Smatram da je važno za Hrvatsku da stranke koje su dio ključnih europskih političkih stranaka daju svoj doprinos da se i na razini Europe upravlja u pravom smjeru kao što to radimo i u Hrvatskoj", zaključio je Plenković.