Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 6. 2018.

Nastavljamo realizirati projekte u suradnji s Razvojnom bankom

Premijer Plenković primio je guvernera Razvojne banke Vijeća Europe Rolfa Wenzela, a u razgovoru je sudjelovao ministar financija Zdravko Marić

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe. Izrazio je želju za produbljivanjem suradnje na području društvene infrastrukture, a osobito u zdravstvu i školstvu. Napomenuo je da je ravnomjeran regionalni razvoj jedan od prioriteta Vlade, kao i potpora financiranju malih i srednjih poduzetnika.

Predsjednik Vlade upoznao je guvernera Wenzela s realizacijom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te pozvao Razvojnu banku Vijeća Europe da pruži aktivnu potporu u projektima koji će pridonijeti demografskoj i gospodarskoj obnovi istoka Hrvatske.

Guverner Wenzel naglasio je da je Razvojna banka Vijeća Europe spremna na još aktivnije i sadržajnije uključivanje u projekte za razvoj Hrvatske, čija ukupna vrijednost dosada iznosi 853 milijuna eura.

Razvojna banka Vijeća Europe multilateralna je razvojna banka i glavni instrument politike solidarnosti u Europi. Premda je osnovana je 1956. kako bi tada pružila rješenja problemima izbjeglica, njen se djelokrug danas proširio na niz drugih područja na kojima promiče društvenu koheziju.

Pružajući tehničku i financijsku ekspertizu projektima s visokim društvenim utjecajem u zemljama članicama, aktivno promiče socijalnu koheziju i jača socijalnu integraciju u Europi. Razvojna banka sudjeluje prije svega u financiranju socijalnih projekata, intervenira u izvanrednim okolnostima i pridonosi poboljšanju kvalitete života najranjivijih društvenih skupina.