Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 5. 2018.

Hrvatska snažno podupire cjelovitost Ukrajine i njezin europski put

Premijer Plenković primio je u Banskim dvorima Irynu Gerashchenko, prvu potpredsjednicu ukrajinske Verhovne Rade

Uz predsjednika Vlade bila je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

Gerashchenko je upoznala predsjednika Vlade s trenutnom sigurnosnom i političkom situacijom u Ukrajini, te prioritetima ukrajinske politike u narednom razdoblju naglasivši kako će Ukrajina nastaviti s europskim reformama i provedbom Ugovora o pridruživanju.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da Republika Hrvatska snažno podupire cjelovitost i teritorijalni integritet Ukrajine i njezin europski put, te da će Hrvatska nastaviti s potporom Ukrajini unutar Europske unije, pomažući joj prijenosom znanja na pristupnom putu u EU. Ukrajinska strana zahvalila je na radu i iskustvima koja su prenesena i dosadašnjim aktivnostima Radne skupine za suradnju Hrvatske i Ukrajine.

Na sastanku je dogovoreno da će Republika Hrvatska osigurati dodatnu pomoć Ukrajini u vidu specijalističkih medicinskih stručnjaka potrebnih ratnim traumama pogođenoj populaciji, te da se ponovno organizira oporavak u Hrvatskoj za određeni broj ukrajinske djece.

Predsjednik Vlade važnim je ocijenio unaprjeđenje trgovinske razmjene Hrvatske i Ukrajine te suradnju u energetskom području.