Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 5. 2018.

Hrvatska s europskim partnerima ostaje predana sporazumu s Iranom

Hrvatska žali zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o nuklearnom programu s Iranom

Zajedno s partnerima u Europskoj uniji ostajemo predani punom poštivanju i učinkovitoj provedbi Sporazuma (Joint Comprehensive Plan of Action) te očekujemo da Iran nastavi s provedbom i ispunjavanjem svih obveza koje proizlaze iz njega. Zalažemo se za dijalog s europskim partnerima o novim okolnostima i zajedničkom pristupu.

Uz ključne sigurnosne aspekte povezane s međunarodnom neproliferacijskom arhitekturom te s regionalnom i europskom sigurnošžu i stabilnošću JCPOA je otvorio prostor za jačanje odnosa s Iranom na mnogim drugim područjima, stvarajući prilike za razvoj gospodarske i trgovinske suradnje na korist građana EU-a i Irana. U tom pogledu Hrvatska smatra da treba uložiti napore radi očuvanja prilika omogućenih Sporazumom te osiguranja zaštite gospodarskih, trgovinskih i poslovnih interesa.

Sjedinjene Američke Države ostaju naš partner i saveznik. Očekujemo daljnji dijalog s njima o ovom i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.