Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 10. 2011.

Okrugli stol »Hrvatska, Europska unija i budućnost europskog projekta«

Državni tajnik Plenković održao je, kao izaslanik predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, pozdravni govor na međunarodnoj konferenciji »Solidarnost u Europi – Hrvatska i Europska unija«, u organizaciji Hrvatske Paneuropske unije u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, u petak, 21. listopada 2011.

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković održao je u petak, 21. listopada 2011. izlaganje na temu »Hrvatska pred ulazak u Europsku uniju«, na okruglom stolu »Hrvatska, Europska unija i budućnost europskog projekta«, održanom u Hrvatskom novinarskom društvu.

Okrugli stol održan je u organizaciji Zaklade Hanns Seidel, Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Instituta za međunarodne odnose. Tematska izlaganja održali su dr. Ingo Friedrich, bivši potpredsjednik Europskog parlamenta, Wieslaw Tarka, veleposlanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj te dr. sc. Višnja Samardžija iz Instituta za međunarodne odnose.

Državni tajnik Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo prošlotjednim Izvješćem Europske komisije o napretku Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji za 2011. godinu te konačnim pozitivnim mišljenjem Europske komisije o zahtjevu za članstvo Hrvatske. Najavio je davanje suglasnosti Europskog parlamenta i potpisivanje Ugovora o pristupanju u prosincu ove godine.

Državni tajnik Plenković rekao je da status aktivnog promatrača u Uniji, nakon potpisivanja pristupnog Ugovora a do stupanja u članstvo, predstavlja izazov za državnu upravu i zahtijeva učinkovitu koordinaciju europskih poslova. Govorio je o aktualnim naporima članica Europske unije u rješavanju dužničke krize i stabilizaciji eurozone uoči sastanka Europskog vijeća 23. listopada 2011.