Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 5. 2018.

Neće biti rekonstrukcije Vlade, zadovoljan sam radom ministara

U intervjuu za Dnevnik Nove TV premijer Plenković osvrnuo se na sjednicu Vlade u Splitu, odnose sa Srbijom, postizanje nagodbe u Agrokoru, odnose s predsjednicom Republike i niz aktualnih tema

Najavljujući sutrašnju sjednicu Vlade u Splitu, premijer Plenković kazao je kako je politika iskrenog partnerstva Vlade s jedinicama područne i lokalne samouprave kontinuitet politike HDZ-a.

Podsjetio je na to da je ovo već peta sjednica Vlade izvan Zagreba – nakon Vukovara, Siska, Knina i Osijeka, sada Vlada dolazi u Split, uoči blagdana svetog Duje, s jasnom porukom županiji, gradu i gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, koji je prvi HDZ-ov gradonačelnik jednog od četiriju velikih gradova otkad se izravno biraju.

"Vlada će u više od 30 točaka dnevnog reda posvećenih Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji donijeti zaključke o pokretanju projekata u vrijednosti od više od 400 milijuna kuna te, još važnije, nakon sjednice potpisati 1,5 milijardu kuna vrijedne projekte. Od prometne infrastrukture, zdravstva, školstva, graditeljstva, zaštite okoliša, sve je na dnevnom redu", poručio je Plenković.

Govoreći o rješenjima Vlade za blokirane sugrađane, Plenković je ponovio kako je pitanje blokiranih već dugi niz godina na dnevnom redu mnogih Vlada i Sabora. Naveo je kako trima mjerama Vlada nastoji riješiti problem i smanjiti pritisak na blokirane sugrađane.

"Krenuli smo s javnom raspravom - otvoreni smo za sugestije. Imate kritičare koji prvo napadaju Vladu zato što blokiranima ne pomaže, a kada izađete s dobro osmišljenim inicijativama, onda se ti isti pitaju što ćemo s onima koji uredno plaćaju svoje obveze. Plaćam ih i ja", rekao je Plenković.

Komentirajući stanje u koncernu Agrokor, Plenković je kazao kako je uvjeren da će se nagodba postići. Podsjetio je da je Vlada dala pravni okvir za proces koji se odvija već 13 mjeseci, a u tom okviru i uloga suda je jako bitna.

"Sa strane Vlade uložit ćemo dodatne napore kako bi se do 10. srpnja okončao proces nagodbe te da novi Agrokor krene na zdravim temeljima, a da radna mjesta i zaposlenici ostanu", poručio je Plenković.

Odgovarajući na izjave predsjednice Republike o lošoj demografskoj situaciji u zemlji, Plenković je ponovio kako se problem demografske krize nije dogodio u zadnjih 18 mjeseci, već prati Hrvatsku dugi niz godina. Dodao je da je Vlada svjesna problema, a predsjednica RH dobrodošla predložiti rješenja koja će Vlada razmotriti. Naveo je kako su roditeljske i rodiljne naknade, subvencioniranje stambenih kredita, porezne reforme, dječji doplatci, izgradnja vrtića, poticanje svega što se tiče školstva niz mjera iza kojih stoji ova Vlada.

"Predsjednica ima svoju ulogu i ustavne ovlasti. Puno smo razgovarali o brojnim temama, ovog tjedna smo dogovorili 38 novih veleposlanika i generalnih konzula. Uskoro će krenuti i procedura - toliko o dinamici suradnje", pojasnio je Plenković.

Odbacio je mogućnost rekonstrukcije Vlade. "Ta tema je - ne znam čime izazvana - puštena u eter. Zadovoljan sam svojim ministrima, najbolji su", poručio je Plenković.

Govoreći o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Plenković je podsjetio kako je ona u Saboru ratificirana uvjerljivom većinom od 110 glasova. Dodao je da zaštita žena od nasilja nije isključivo tema političke ljevice, nego je podjednako i tema njega kao predsjednika Vlade i čelnika ključne stranke desnog centra.

"Ljevica je potpisala i spavala tri godine smišljajući ne znam kakve razloge da ne ratificira Konvenciju. Nakon toga se bude iz dubokog sna tri zime i kažu: "mi bismo ratificirali". Kakav legitimitet oni imaju?", rekao je Plenković.

Naveo je da su Davor Ivo Stier i Miro Kovač glasovali kako su glasovali, kao i niz drugih kolega koji su glasovali po savjesti, dodavši da oni ostaju u stranci i imaju svoje uloge, a hoće li dugoročno biti politički i međunarodni tajnici, to će se još vidjeti.

"Preuzeo sam odgovornost za stranku koja je srušila svoju vladu i spala na 20 posto, a uspio sam je u dva mjeseca dovesti do izborne pobjede od 35 posto, oformio sam Vladu i u međuvremenu uvjerljivo pobijedio na lokalnim izborima. Bih li se trebao loše osjećati? Ako netko hoće plakati nakon svih ovih pobjeda i reći da mu nije dobro, neka plače", istaknuo je Plenković.

Upozorivši na fenomen demagogije, populizma i korištenja površnih načina komunikacije, zlouporabe digitalne revolucije i društvenih mreža., Plenković je kazao kako antisistemske stranke izlaze s programom koji ne može biti šupljiji i bezidejniji, ne samo protuustavni, već i štetni po naše građane.

Naglasio je kako je njegova zadaća da javnosti pokaže tko je ozbiljan, a tko nije te od koga se može očekivati rješavanje problema.

"Ljudi imaju mogućnost odlučiti hoće li se osloniti na nekoga tko je ozbiljan i odgovoran ili na nekoga tko priča priče…Vratili bi se 50 godina unazad, a ja to neću dopustiti", ocijenio je Plenković.

Komentirajući posljednje izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova, premijer Plenković napomenuo je kako svi znaju da je Dačić bio prvi suradnik Slobodana Miloševića, pa ozbiljni političari u Hrvatskoj na takvog čovjeka ne trebaju trošiti vrijeme.

"Prema Srbiji ćemo se postaviti odgovorno, štiteći nacionalne interese", zaključio je Plenković.