Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Okučani | 1. 5. 2018.

Vodimo računa o braniteljima i o dignitetu Domovinskog rata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije »Bljesak« u Okučanima

Nakon svečanosti otkrivanja spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine" hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata poginulima u akciji "Bljesak" predsjednik Vlade položio je vijenac u ime Republike Hrvatske zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

U izjavi za medije nakon svečanosti predsjednik Vlade Plenković kazao je da su predstavnici Vlade još jednom danas došli u Okučane odati počast hrvatskim vojnicima, policajcima i braniteljima koji su sve dali za našu slobodu. Zahvalio je Ministarstvu branitelja, ministru Medvedu i Općini Okučani na izgradnji sjajnog spomenika za 51 branitelja poginulog u akciji, čestitavši i autoru spomenika, kiparu Daliboru Stošiću.

Ocijenio je to još jednim signalom da hrvatska vlada vodi računa o dignitetu Domovinskog rata i hrvatskim oružanim snagama, osobito nakon donošenja jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i povećanja proračuna za hrvatske branitelje. Dodao je je da je Vlada povećala proračun Ministarstva obrane tako da na baštini onoga što su postigli hrvatski branitelji u Domovinskome ratu gradi modernu hrvatsku vojsku, kompatibilnu i aktivnu i u NATO-u i u Europskoj uniji.

"Ovakve prigode mogućnost su da još jednom odamo počast i zahvalnost obiteljima svih poginulih hrvatskih branitelja i da još jednom zahvalimo na svemu što su učinili za Hrvatsku", kazao je Plenković.

Upitan za poruku u povodu Međunarodnog praznika rada, predsjednik Vlade kazao je da je uputio poruku socijalnog dijaloga, zaštite radničkih prava, poboljšanja kvalitete života i standarda. Podsjetio je na to da u ovom trenutku prosječna hrvatska plaća iznosi 6.200 kuna neto te da su se učinci porezne reforme i svih drugih mjera osjetili na prihodima hrvatskih ljudi.

"To nam je poticaj da radimo sve više i na višoj stopi zaposlenosti, na kontinuiranom smanjenju nezaposlenosti, na omogućavanju jednakih šansi i na što boljem ostvarivanju drugog cilja našeg Nacionalnog programa reformi, a to je da obrazovni sustav bude kvalitetan i da omogućuje mladima da pronađu radna mjesta budućnosti. To je ključ i uspjeh svakoga društva koje se mora prilagoditi globalizacijskim trendovima", poručio je.

Upitan je li razgovarao s predsjednicom Republike o eventualnim dodatnim mjerama protiv Srbije, predsjednik Vlade Plenković kazao je da još nije bilo prigode te da će ovih dana o tome razgovarati.

Na pitanje o tome treba li Hrvatska pristati na retoriku dužnosnika iz Srbije, poput Dačića koji spominje diplomatski rat, predsjednik Vlade ocijenio je da takvo korištenje riječi "rat" iz usta ministra vanjskih poslova nije dobro. Dodao je da nitko iz Hrvatske nije davao izjave poput Vulina, niti je itko iz Hrvatske, a kamoli koji od zastupnika u Hrvatskome saboru, oskrvrnuo srpsku zastavu.

,,S te strane mislim da varijanta da smo tu jednaki ili da nas gledaju jednako ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo u ovoj priči bili isti ni devedesetih, nećemo to biti ni ubuduće. Mislim da smo svoje poteze jasno povukli, u krajnjoj liniji pogledajte retoriku moje Vlade od izbora pa sve do sada: kad smo mi koristili odnose sa Srbijom kao nekakav argument za unutarnja politička prepucavanja? Probajte se sjetiti", poručio je predsjednik Vlade.

Novinare je zanimalo hoće li hrvatska ministrica vanjskih poslova biti na sutrašnjem izlaganju u Bruxellesu, s obzirom na to da je slovenski ministar vanjskih poslova Erjavec najavio svoj dolazak.

"Nisam siguran ni da će tamo biti slovenski ministar vanjskih poslova, to je bila prilično neuobičajena vijest. Razina izlaganja na razgovorima te vrste u okviru procesa koji se vodi pred Europskom komisijom nikada nije ministarska. Nas će zastupati državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić, kao i neki stručnjaci i profesori koji će jasno izložiti hrvatski stav. On je vrlo jasan – nema nikakvog kršenja europskoga prava. Naprotiv, mi šaljemo još jednu poruku Sloveniji da želimo riješiti ovaj bilateralni problem", naglasio je Plenković, podsjetivši da je Hrvatska u dobroj vjeri ušla u arbitražni proces, koi je bio nepovratno kompromitiran.

Predsjednik Vlade najavio je da će nastojati da nakon izbora u Sloveniji početkom lipnja ponovno započne rješavati taj problem na ozbiljnim osnovama.

Upitan za komentar podatka o padu industrijske proizvodnje, predsjednik Vlade Plenković kazao je da će se analizirati podaci koji se odnose na mjesec ožujak.

"Sigurno da to može biti povezano i sa situacijom u Petrokemiji i eventualno u Uljaniku oko kapitalnih ulaganja. Bitno je da se ništa od tih indikatora ne očituje na prihodovnoj strani proračuna", kazao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska ima još mnogo prostora da iskoristi članstvo u Europskoj uniji za kvalitetnu apsorpciju europskih sredstava, koja mogu biti pravi zamašnjak za ulaganja i dodatna vrijednost za investicije i rast BDP-a.