Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 4. 2018.

HDZ gradimo da bude pobjednička stranka koja Hrvatsku vodi naprijed

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 28. obljetnice osnutka svoje matične Područne organizacije HDZ-a Črnomerec

Brojnim pridošlim članicama i članovima obratili su se predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, predsjednik gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner te predsjednik Područnog odbora HDZ-a Črnomerec i saborski zastupnik Tomislav Sokol. Na svečanost su stigli i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, saborske zastupnice Ljubica Lukačić i Irena Petrijevčanin Vuksanović te ostali dužnosnici HDZ-a.

Čestitavši svim stranačkim kolegicama i kolegama obljetnicu osnivanja Područne organizacije HDZ-a Črnomerec, predsjednik Plenković u svom izlaganju istaknuo je da je HDZ uspio realizirati sve strateške ciljeve Hrvatske – od oslobađanja okupiranih teritorija, političke i gospodarske tranzicije do međunarodne afirmacije članstvom u UN-u, Vijeću Europe, Europskoj uniji i NATO-u.

"Sve te strateške ciljeve realizirali smo zajednički, često u vrlo složenim okolnostima. Kvalitetnim pozicioniranjem na političkom spektru desnog centra jačamo HDZ i pridonosimo razvoju zemlje. To je mjesto na koje je HDZ postavio i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman", poručio je Plenković.

Pojasnio je kako suprotno od pesimizma kojeg pojedini akteri nameću kao opće raspoloženje u zemlji, postoji i puno razloga za optimizam.

U tom kontekstu, naglasio je kako je Hrvatska u prošloj godini zaradila više nego što je potrošila, ostvarivši proračunski suficit od 2,75 milijardi kuna.

"Time smo smanjili zaduženje prosječnog hrvatskog građanina za više od 700 kuna. Vodili smo odgovornu fiskalnu politiku i kontrolirali rashodovnu stranu proračuna. Dobro osmišljenom poreznom reformom povećali smo proračunske prihode, građanima osigurali veći dohodak, a poduzetnicima manje poreze. Takav pristup osigurao nam je i stabilan gospodarski rast", kazao je Plenković, dodavši da je konkretan učinak porezne reforme porast prosječne plaće na 6.200 kuna, dok u Zagrebu ona iznosi i preko 7.000 kuna.

Istaknuo je da je Hrvatska jedna od država članica EU koja najbrže smanjuje javni dug, a istodobno se povećava zaposlenost i smanjuje nezaposlenost.

Govoreći  o reakciji Vlade u slučaju krize u koncernu Agrokor, Plenković je kazao kako je umjesto financijskog tsunamija, stvoren takav pravni okvir da danas nitko u društvu više ne percipira da postoji sistemski problem za Hrvatsku.

"To nisu postigli ni populisti i demagozi, ni oni koji su nas optuživali da štitimo Ivicu Todorića, nego naša Vlada koja je pokazala da joj je jedini prioritet štititi opće interese hrvatskog gospodarstva i radna mjesta", poručio je Plenković.

Podsjetio je da je ova Vlada donijela i jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima te dvaput povećala proračun za prava branitelja po 200 milijuna kuna, a povećan je i proračun za obranu i oružane snage.

"Donijeli smo i stratešku odluku o kupnji višenamjenskih borbenih aviona F-16, koju su prijašnje Vlade oklijevale donositi. To je instrument koji odvraća ugroze. Hrvatsku u sigurnosnom pogledu u narednih 30 godina više nitko ne može gledati istim očima'", istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako je Vlada ovaj tjedan potpisala ugovor o izgradnji Pelješkog mosta čime će se konačno teritorijalno povezati zemlja i skratiti putovanje od Ploča do Dubrovnika za 40 minuta. Dodao je da od cijelog projekta koji s mostom i prilaznim cestama vrijedi 520 milijuna eura, Hrvatska dobiva čak 357 milijuna eura bespovratnih sredstava– što pokazuje opipljive učinke članstva u Europskoj uniji.

Podsjetio je i na projekt plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, napomenuvši da time Hrvatska dugoročno osigurava opskrbu plinom i mijenja položaj na energetskoj karti Europe.

"Gospodarski otvaramo Hrvatsku i strateški se pozicioniramo na globalnoj karti, jačajući odnose s ključnim partnerima", kazao je Plenković.

Komentirajući proces ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Plenković je ocijenio kako neke male stranke zloupotrebljavaju ovu temu i dociraju o vrijednostima HDZ-a.

"Da postoji bilo kakav problem oko Konvencije, ona ne bi bila ratificirana u Njemačkoj, Italiji ili Bosni i Hercegovini. Glavna tema Konvencije je zaštita žena od nasilja i borba protiv nasilja u obitelji, što je ozbiljan problem i u našem društvu. Zato nije dobro da ova Konvencija dobiva bilo kakve svjetonazorske konotacije", pojasnio je Plenković.  

Naglasio je da ova tema neće ugroziti jedinstvo stranke, koje je ključno za nastavak funkcioniranja i stabilnost Vlade i rješavanje brojnih izazova na dnevnom redu.

Predsjednik Plenković najavio je veliki stranački skup u Šibeniku na kojem će se okupiti svi HDZ-ovi župani, gradonačelnici i načelnici. Dodao je da će to biti prigoda za nastavak jačanja partnerstva koje Vlada vodi s jedinicama lokalne i područne samouprave s ciljem postizanja ravnomjernog regionalnog razvoja i veće fiskalne decentralizacije.

"To su sve pripreme za Izvještajni sabor stranke 26. svibnja. Zajedno ćemo podvući crtu što smo sve uradili u zadnje 2 godine i kako smo uspjeli iz nezavidnog položaja 2016. vratiti povjerenje birača i pobijediti na parlamentarnim i lokalnim izborima. Ujedno, predstavit ćemo rezultate financijske konsolidacije stranke, koju smo zatekli u minusu od 19 milijuna kuna, a sada su podmirene sve obveze", poručio je Plenković.

Na kraju,  predsjednik Plenković istaknuo je kako će dalje stvarati temelje da HDZ dugoročno bude stranka koja dobiva najveće povjerenje ljudi i vodi hrvatsko društvo naprijed.

Teme