Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 4. 2018.

Srbija mora proći katarzu zbog agresije na Hrvatsku

Premijer Plenković izjavio je da posjet srbijanskog ministra Aleksandra Vulina jasenovačkom spomen-području ne bi bio povoljan zbog njegovih ranijih neprihvatljivih izjava

"Očekujemo da svatko tko dolazi u Hrvatsku poštuje hrvatsku državu, a Vulin je znao prilikom svojih boravaka davati neprimjerene i uvredljive izjave. Nismo sigurni da je njegov dolazak najbolje rješenje", rekao je Plenković u izjavi medijima nakon svog izlaganja na izbornom saboru Akademske zajednice HDZ-a "Ante Starčević".

Poručio je da želi da se sutra na službenoj državnoj komemoraciji u Jasenovcu izrazi poštovanje žrtvama ustaškog logora.

"To ću učiniti kao i prošle godine, to će učiniti i predsjednik Hrvatskog sabora, to je jučer učinila i predsjednica Republike. I tu nema nikakvih dvojbi o čvrstim i jednoznačnim stavovima hrvatske države i njezinih institucija. Vodim politiku jasnog određivanja prema svim totalitarnim režimima, pri čemu nema nikakvih dilema o osudi ustaških zločina u Jasenovcu", kazao je Plenković.

Na pitanje o odvojenim komemoracijama koje su i ove godine organizirali Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca i židovske udruge, odgovorio je da su svi pozvani na službenu komemoraciju, da je s njima Vlada vodila dijalog, ali i da oni šalju poruku na pogrešnu adresu.

"Situacija nikako nije ista ove godine u odnosu na onu prošlu i u odnosu na naslijeđene, pa čak i podmetnute probleme", rekao je Plenković.

Glede posljednjeg ispada Vojislava Šešelja ocijenio je da su osude službenog Beograda, kako dani prolaze, ipak jasnije nego one prve.

"Čin toga osuđenoga ratnog zločinca, koji je oskvrnuo simbol hrvatske države i vrijeđao naše saborsko izaslanstvo, zahtijevao je trenutačnu odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i članova izaslanstva da se vrate u Zagreb, posebno nakon što je Hrvatska, ne tako davno, kao dobar domaćin prihvatila i primila Aleksandra Vučića na poziv predsjednice Republike", pojasnio je Plenković.

Upitan inzistira li Hrvatska na provođenju srbijanskih zakona prema kojima osuđeni ratni zločinac ne može više sjediti u Narodnoj skupštini, napomenuo je da su to stvari koje Srbija sama mora riješiti.

"Srbija ima neka prethodna pitanja koja mora riješiti: katarzu u odnosu na Miloševićev režim i agresivnu politiku prema Hrvatskoj i BiH mora riješiti sama sa sobom. Važno je da vlast u Srbiji jasno osudi ono što se sada radi i događa", istaknuo je Plenković.

Teme