Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 3. 2018.

Prihvaćena ponuda Izraela za nabavu višenamjenskih borbenih aviona

U Banskim dvorima održana je 11. sjednica Vijeća za obranu koju su sazvali predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović i premijer Plenković, a jedna od tema bila je nabava višenamjenskih borbenih aviona

Sjednica je sazvana temeljem članka 9. Zakona o obrani.

Članovi Vijeća za obranu su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora i savjetnik Predsjednice Republike nadležan za poslove obrane.

Stručni tim Ministarstva obrane Republike Hrvatske za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona prezentirao je članovima Vijeća za obranu Studiju izvodljivosti.

Na sjednici je Vijeće za obranu, u skladu s izlaganjem Stručnog tima, prihvatilo mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael, te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Prethodno je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora na sjednici održanoj 14. prosinca 2017. dao jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionima

Također, Vijeće za obranu prihvatilo je tekst nacrta Strateškog pregleda obrane i dalo preporuku Ministarstvu obrane za pokretanje procedure donošenja Strateškog pregleda obrane.

Po završetku 11. sjednice Vijeća za obranu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković dali su izjavu za medije.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je da je Vijeće za obranu prihvatilo mišljenje i preporuke Stručnog tima Ministarstva obrane Republike Hrvatske kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael. Dodala je da je odluka donesena jednoglasno.

"Razmotrili smo sve elemente koji su predstavljeni, od financijskih aspekata do potreba Hrvatske. Odluka je donesena odgovorno, vodeći računa o nacionalnim interesima, našim potreba i mogućnostima, ali isto tako i o cjelokupnom razvoju i stanju u Hrvatskoj", rekla je predsjednica.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je Stručnom timu Ministarstva obrane koji je proveo cijeli postupak javne nabave na koncepciji Vlada -Vlada.

Kazao je da su se proteklih mjeseci analizirali svi aspekti ponuda koje su dostavljene u Ministarstvo obrane, od tehničkih, stručnih, do financijskih i strateških.

"Smatram da je ovaj odabir na konsenzualan način plod jedne odgovorne procedure, uz punu svijest da je ovo strateški gledano dugoročna odluka za jačanje hrvatskih Oružanih snaga i za stvaranje novih sposobnosti hrvatskoga zrakoplovstva, čime ćemo u potpunosti moći ispuniti zadaće iz danas predstavljenog Strateškog pregleda obrane, kao i našu ulogu odgovorne saveznice u okviru Sjevernoatlantskog saveza i partnerice u okviru Europske unije", poručio je predsjednik Vlade.

Teme