Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zabok | 26. 3. 2018.

Ne nasjedajte na obmane, HDZ je pobjednička stranka europskih načela

Županijska organizacija HDZ-a Krapinsko-zagorske županije obilježila je u Zaboku 28. obljetnicu svog osnutka svečanim skupom u kojemu je sudjelovao predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković

Domaćini na obljetnici bili su predsjednik županijskog odbor HDZ-a Krapinsko zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek te predsjednica gradske organizacije HDZ-a Zaboka Martina Rubil – Skitanić. Prije skupa, održan je sastanak županijskog odbora krapinsko-zagorskog HDZ-a, kojem su nazočili predsjednik Plenković i zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić. U dijalogu s članovima županijskog odbora, među kojima je i niz načelnika, gradonačelnika i vijećnika, razgovaralo se o aktualnim temama, partnerstvu između Vlade i jedinica područne i lokalne samouprave te kvalitetnijoj komunikaciji s ministrima oko realizacije projekata u Zagorju.

Na svečanom skupu prisutni bili su i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, niz saborskih zastupnika HDZ-a te drugi stranački dužnosnici.

Predsjednik Plenković u svom izlaganju kazao je kako je ova obljetnica jedinstvena prilika da se svi prisjete vremena kada se osnivala najjača hrvatska politička stranka i kada se krenulo putem političke borbe za demokraciju i slobodnu Hrvatsku.

Istaknuo je da ova Vlada kao nijedna dosad razvija partnerski odnos sa svim županijama, gradovima i općinama, bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti. Što se Hrvatskog zagorja tiče, naveo je dva velika projekta, elektrifikaciju pruge Zaprešić - Zabok te izgradnju brze ceste Andraševac - Popovec koji će privući nove investicije i prometno rasteretiti Zagreb.

"Cilj nam je ravnomjeran razvoj Hrvatske. Karakteristika ovog kraja ovdje je poduzetništvo i obrtništvo, zato ćemo donijeti i nove poticajne mjere. Trenutno se na području ove županije provode oko jednu milijardu kuna vrijedni projekti", poručio je Plenković.

Pojasnivši da je HDZ izrazito osjetljiv na kršćansko načelo solidarnosti, kazao je da se Vlada odlučila na povećanje minimalca, koji će i u narednim godinama rasti do razine 50 posto prosječne plaće. Dodao je da je to posebno važno za sjever Hrvatske gdje je zaposlenost velika, ali su, nažalost, niska primanja u pojedinim granama gospodarstva.

Komentirajući krizu oko koncerna Agrokora, predsjednik Plenković naglasio je kako je Vladinom intervencijom spriječen gospodarski krah ne samo kompanije već, kroz nagodbu, i drugih tvrtki naslonjenih na nju.

Podsjetio je i da je Agencija S&P povećala kreditni rejting Hrvatske koja je sada samo na korak od investicijskog rejtinga.

Govoreći o Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, predsjednik Plenković poručio je da najavom njene ratifikacije HDZ nikog ne izdaje, nego potvrđuje kontinuitet svog rada. Podsjetio je da su dvije HDZ-ove vlade slale predstavnike na izradu Konvencije, kritizirali SDP-ovu Vladu zbog odugovlačenja ratifikacije, a sama ratifikacija dio je pobjedničkog programa HDZ-a na izborima 2016. 

Kazao je kako se Konvencijom ujednačuju standardi zaštite i pojačavaju mehanizmi borbe protiv fenomena nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Istaknuo je da detaljno tumačenje Konvencije od strane Vijeća Europe potvrđuje da nema razloga za strah i rezerve prema njoj.

"Je li to priznavanje trećeg spola? Jasan je odgovor, ne. Je li to obveza ustavne redefinicije braka? Odgovor je jasan, ne. Je li to ugrađivanje u naš obrazovni sustav elemenata koji bi se kosili sa našim vrijednosnim sustavom? Odgovor je vrlo jasan, ne," poručio je.

Pojasnio je da, ako su Konvenciju ratificirali u Njemačkoj i primjerice BiH, a u njihovim se školama još uvijek ne spominje "roditelj 1" i "roditelj 2", onda nema razloga za takve strahove ni u Hrvatskoj.

"Ne nasjedajte na obmane i dezinformacije o tom dokumentu. Većina onih koji su prosvjedovali protiv ratifikacije Konvencije, bili su i protiv ulaska u EU. Ali HDZ je proeuropska stranka koja želi i hoće provoditi europska politička načela", zaključio je Plenković.