Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 3. 2018.

Predsjedništvo HDZ-a podržalo je ratifikaciju konvencije Vijeća Europe

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da je na sastanku Predsjedništva stranke s 19 glasova »za« izglasana potpora ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama

"Rasprava je bila temeljita. Odlučili smo glasovati – 19 članova Predsjedništva HDZ-a bilo je za, šest protiv, a suzdržanih nije bilo. Temeljem većinske podrške Predsjedništva Vlada RH će napraviti upravo ono što sam najavio prije nekoliko dana – poslati Konvenciju na ratifikaciju u Hrvatski sabor", poručio je Plenković u izjavi medijima.

Naglasio je da će Konvencija biti na sjednici Vlade već u četvrtak, a sutra predstoji uži Vladin kabinet te razgovori s partnerima. Najavio je da će se Konvencija Vijeća Europe uputiti Hrvatskom saboru, a međunarodni akti uvijek idu u jednom čitanju, s dva čitanja nikada.

"Važno mi je da je 19 članova Predsjedništva bilo ZA, da smo podigli standarde demokratske rasprave unutar HDZ-a, svi su mogli iznijeti svoj stav. Podastrli smo argumente, pojasnili kako tko od nas iščitava Konvenciju, što u njoj vidi, što u njoj ne vidi, što u njoj stvarno piše, a što neki misle da bi u njoj moglo pisati. Većina je sasvim jasno podržala prijedlog koji sam stavio na glasovanje", kazao je Plenković.

Podsjetivši da je bit Konvencije zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji, Plenković je naveo kako se cijela javna rasprava vodi o nečemu što je podredno i što neće ni na koji način u pravni poredak Republike Hrvatske nametati obveze koje bi bile u suprotnosti s vrijednostima HDZ-a.

"Predsjednik sam Vlade koji je na čelu države članice Vijeća Europe, a na čelu sam i stranke koja dosad nikada nije ni u jednom dokumentu imala nijednu crticu protiv Konvencije. Provodim ono što smo zacrtali i u Izbornom programu HDZ-a i prošle godine u planu Vladinih zakonskih aktivnosti", kazao je Plenković.

Podsjetivši kako je SDP Konvenciju potpisao 2013. godine, dodao je da su oni imali tri pune godine za njenu ratifikaciju, ali nisu imali političke hrabrosti.

"Smatramo da je način na koji ovome pristupamo dobar za rješavanje izrazito negativnoga društvenog fenomena. Primjerice, prije dvije ili tri godine 47 posto ukupnog broja ubojstava u Hrvatskoj odnosio se na žene - i to, nažalost, uglavnom od njihovih partnera", pojasnio je Plenković.

Naglasio je kako će velika većina HDZ-ovih saborskih zastupnika biti ZA, kao i večeras članovi Predsjedništva, pojasnivši kako je za ratifikaciju Konvencije dovoljna obična većina uz uvjet kvoruma.

"Interpretativna izjava bit će dio Zakona o potvrđivanju Konvencije, a objavit ćemo je u četvrtak nakon sjednice Vlade", najavio je Plenković.

Komentirajući najavljene prosvjede, Plenković je ocijenio kako to nisu prosvjedi protiv HDZ-a, već slobodno izražavanje mišljenja u demokratskom društvu. Dodao je da svi u demokratskom društvu mogu izraziti svoj stav.

"Mi kao Vlada i kao najjača politička stranka u Hrvatskoj, s jasno definiranim vrijednosnim sustavom, predlažemo dokument koji je potvrđen u 17 članica Europske unije i 28 članica Vijeća Europe. Dokument je potpisalo 45 zemalja Vijeća Europe, a radili su ga i hrvatski stručnjaci. Nisam vidio nijedan akt - bilo HDZ-ov, bilo neke institucije u Republici Hrvatskoj - koji bi mu se protivio", zaključio je Plenković.