Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 9. 10. 2013.

O Europskom gospodarskom prostoru

Tijekom rasprave o budućnosti Europskog gospodarskog prostora koju je pokrenuo predsjednik Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Malcolm Hrabour, zastupnik Plenković kazao je da i Hrvatska slijedom članstva u Europskoj uniji dovršava postupak pristupanja Europskom gospodarskom prostoru

Osvrnuvši se na postignuća suradnje između članica EU i članica EFTA u okviru Europskog gospodarskog prostora od 1994. do danas, Plenković je kazao da su Norveška, Island i Lihtenštajn gospodarski vrlo razvijene zemlje te praktički integrirane u unutarnje tržište EU. Dodao je kako je Island jedno vrijeme usporedno s Hrvatskom pregovarao članstvo u Uniji, ali je u međuvremenu zbog promijenjenih okolnosti od tog cilja od odustao. Komentirao je mrežu bilateralnih sporazuma koje imaju Europska unija i Švicarska.

Glede posebnih odnosa malih država poput Andore, Monaka i San Marina s EU, rekao je da je povjerenica Malstrom predstavila nekoliko mogućih scenarija: Okvirni sporazum o pridruživanju, sudjelovanje u  Europskom gospodarskom prostoru i članstvo u EU. Plenković se založio za iznalaženje primjerenih modela suradnje koji će olakšati integraciju navedenih država s EU.