Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Ston, Split | 17. 3. 2018.

Svrha je ove konvencije kršćanska – zaštita slabijih od samovolje jačih

Predsjednik Plenković sudjelovao je u sjednicama županijskih odbora dubrovačko-neretvanskog i splitsko-dalmatinskog HDZ-a, čiji su članovi izrazili punu potporu ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama

Na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije održanoj u Stonu, predsjednik HDZ-a Plenković u svom izlaganju se posebno osvrnuo na reforme koje će Vlada provesti ili pripremiti ove godine, među ostalim na reformu mirovinskog sustava i javne uprave te pravosudnu reformu. Istaknuo je i da očekuje uspješan dovršetak procesa izvanredne uprave u Agrokoru, okrunjen nagodbom među vjerovnicima, održivim restrukturiranjem kompanije i očuvanjem radnih mjesta.

Predsjednik Plenković, najavljujući ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Hrvatskom saboru, obrazložio je nazočnima njen temeljni cilj, smisao i stvarni sadržaj - a to je podizanje razine standarda zaštite žena od nasilja i sprječavanja nasilja u obitelji. Ujedno je istaknuo da u Konvenciji nema ništa od onoga čime se manipulira pod pojmom tzv. rodne ideologije.

"Nema nikakvoga učinka te Konvencije, jednom kada bude potvrđena, da se u naš pravni poredak uvodi treći, tzv. neutralni spol, da se priznaju istospolni brakovi, da u našem obrazovnom sustavu morate imati, primjerice, homoseksualne sadržaje. To su sve netočnosti, nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi toga preuzimala", poručio je Plenković.

Pojasnio je kako nema ni "roditelja 1" i "roditelja 2", a djeca će ostati kćeri i sinovi, a ne "ono".

"A što se tiče tvrdnje da se Konvencijom u Hrvatsku uvodi pojam roda ili rodnoga identiteta, i ona je posvemašnja besmislica. Ti pojmovi postoje u našem zakonodavstvu već petnaestak godina. I ništa se nije dogodilo od onog čime vas danas pokušavaju zastrašiti. Svrha ove konvencije duboko je kršćanska: zaštititi slabije od samovolje snažnijih. Pitajte naše Hercegovce, snažno vezane uz Katoličku Crkvu i tradiciju, je li im se išta promijenilo u životima zato što je BiH ratificirala Konvenciju!?! Pitajte Španjolce, Talijane, Poljake, Maltežane, sve redom katoličke narode. Ništa  im se nije promijenilo", zaključio je predsjednik Plenković.

Nakon rasprave u kojoj su nakon Plenkovićeva obraćanja sudjelovale brojne članice i članovi županijskog odbora, dubrovačko-neretvanski HDZ dao je punu potporu u ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe, kao i Vladi u provedbi najavljenih reformi.

Nakon sjednice, predsjednik Plenković je na upit novinara poručio da nema nikakve potrebe za unutarstranačkim referendumom o Istanbulskoj konvenciji.

Nakon šibensko-kninskog, osječko-baranjskog te dubrovačko-neretvanskog HDZ-a, i na sjednici  Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije izglasana je puna i jednoglasna podrška za proces ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije.

"Riječ je o unutarstranačkom dijalogu u kojem sam imao prigodu kao predsjednik i stranke i Vlade izvijestiti kolegice i kolege o najvažnijim temama. Jedna od tema je bila i Konvencija, a nakon kvalitetne rasprave raspoloženje je vrlo uvjerljivo većinsko za nastavak procesa ratifikacije. Taj razumni zaključak stvari vraća u bitne okvire, a to je kako što odlučnije i efikasnije suzbijati negativni fenomen nasilja nad ženama i u obitelji", naglasio je Plenković u izjavi za medije nakon sjednice Županijskog odbora.

Što se tiče manjeg dijela članstva koji se protivi ratifikaciji, Plenković je napomenuo da je normalno da u tek pokrenutoj unutarstranačkoj raspravi pojedinci imaju rezerve uslijed niza manipulacija s kojima su bili suočeni, imaju strahove zbog onog što im se agresivno nameće "da bi moglo biti".

"Trebamo se koncentrirati na ono što uistinu piše u Konvenciji i na činjenicu da njena provedba ni na koji način u pravnom pogledu za Hrvatsku ne stvara obveze koje bi bile u suprotnosti s Ustavom RH i našim temeljnim tradicionalnim vrijednostima. Uostalom, donijet ćemo interpretativnu izjavu kojom ćemo se jasno politički pozicionirati i kod određenog kruga odagnati sumnje da bi u tom tekstu moglo biti nešto čega nema", kazao je Plenković.