Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 3. 2018.

Istanbulska konvencija u iduća dva tjedna na rasporedu Vladine sjednice

Nadam se da ćemo svojim politikama pridonijeti kvalitetnijem, ravnopravnijem i boljem položaju žena u hrvatskom društvu, poručio je premijer Plenković čestitajući Međunarodni dan žena

Premijer Plenković u uvodnom je dijelu 84. sjednice Vlade istaknuo da je u ovom njezinom sastavu najviše žena otkada je Hrvatska stekla neovisnost.

Naglasio je da je pri kraju procedura za upućivanje Istambulske konvencije Vijeća Europe na sjednicu Vlade.

„Vjerujem da ćemo u iduća dva tjedna imati tu Konvenciju na Vladi i nakon toga je uputiti na ratifikaciju u Hrvatski sabor“, najavio je predsjednik Vlade.

Procedure su provedene, kao i javna rasprava, rekao je predsjednik Vlade te dodao kako smatra da sve dileme koje postoje oko njezine ratifikacije nisu takvog karaktera da ne bi mogle biti premoštene.

„Najvažnije je da se koncentriramo na bit te Konvencije, a to je zaštita od nasilja“, istaknuo je Plenković.

Upozorio je da pritom brojne političke stranke i akteri na različite načine žele skupljati poene.

„SDP je imao dvije godine od potpisivanja Konvencije za ratificiranje, a sada je glavni zagovornik i svojevrsni kritičar. A s druge strane, svi oni koji su zagovarali tu Konvenciju u to vrijeme kada SDP to nije radio, trebaju pogledati u supstancu. Trebamo vidjeti koje su sve države Konvenciju ratificirale i mislim da ćemo u jednoj takvoj racionalnoj raspravi pronaći najbolje rješenje i mehanizmima koji postoje u Konvenciji podignuti razinu zaštite prava žena i zaštite od nasilja u obitelji“, poručio je Plenković.