Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 3. 2018.

Nastavlja se suradnja s EIB-om na projektima za ravnomjeran razvoj

Premijer Plenković primio je posjet potpredsjednika Europske investicijske banke Daria Scannapieca

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar turizma Gari Cappelli.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i EIB-a, koja se najbolje očituje kroz 6,1 milijardu eura odobrenih projekata.

Prema pokazateljima iz EIB-a ukupna podrška predstavlja 1,2% BDP-a, što Hrvatsku stavlja na 3. poziciju među zemljama članicama Europske unije, kazao je potpredsjednik EIB-a Scannapieco. Dodao je da je EIB prošle godine u Hrvatskoj odobrio projekte u ukupnoj vrijednosti 590 milijuna eura. Pohvalio je kvalitetno pripremljene projekte za sufinanciranje putem EIB-a.

Razgovarali su i o nastavku suradnje Hrvatke i EIB-a na brojnim projektima važnima za ravnomjeran regionalni razvoj. Pritom je potpredsjednik EIB-a iskazao veliki interes za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, odnosno za način na koji se EIB može uključiti u ovaj projekt.

Dogovoren je nastavak suradnje u području prometa, turizma, energetike, zdravstva i poljoprivrede.