Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 6. 2. 2018.

Prioriteti predstojećega hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe

Tijekom posjeta Strasbourgu predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom

U izjavi za medije predsjednik Vlade istaknuo je da su dvadeset i dvije godine članstva u Vijeću Europe pomogle Hrvatskoj da unaprijedi temeljne vrijednosti slobode, vladavine prava i demokracije.

Izvijestio je da je današnji sastanak bio prigoda da se razmotri predstojeće predsjedanje Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe, a tu dužnost preuzet će krajem svibnja u Kopenhagenu.

„Pokušat ćemo afirmirati nekoliko prioriteta u okviru već dobro uhodanih i etabliranih načina rada organizacije – borba protiv korupcije, decentralizacija, zaštita manjina i manjskih prava, kultura i kulturna baština“, kazao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo time što je glavni tajnik Vijeća Europe Jagland prihvatio poziv da dođe u Hrvatsku, a njegov se posjet očekuje u sljedeća dva mjeseca.

„Vjerujem da će to biti prigoda da još sadržajnije predstavimo rad Vijeća Europe i naše aktivnosti tijekom 2018. godine“, zaključio je predsjednik Vlade.