Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 2. 2018.

Plenković s veleposlanicima država članica Europske unije

Premijer Plenković osvrnuo se na aktivnosti Vlade u 2017. godini ocijenivši ih uspješnima te je najavio vrlo dinamične vanjskopolitičke aktivnosti u veljači

Premijer Plenković primio je veleposlanike država članica Europske unije povodom bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2018.

Uz predsjednika Vlade bile su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Predsjednik Plenković osvrnuo se na aktivnosti hrvatske vlade u 2017. godini ocijenivši ih uspješnima i predstavio reformske napore Vlade u 2018.

Najavio je vrlo dinamične vanjskopolitičke aktivnosti u veljači. U Strasbourgu će 6. veljače govoriti na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na temu "Budućnost Europe", a razgovarat će s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem te s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom. Sudjelovat će na sastanku kolegija Europske komisije 14. veljače te održati sastanke s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Sudjelovat će također na neformalnom sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu koje će raspravljati o institucionalnim pitanjima i budućnosti financiranja EU-a 23. veljače 2018. Ujedno će se 22. veljače sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Teme razgovora bile su budućnost Europske unije, proširenje, odnosi Hrvatske i susjednih država te gospodarska pitanja.