Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 4. 10. 2013.

O mjerama EU za zapošljavanje mladih na forumu u Splitu

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu održan je regionalni forum »Hrvatska, EU i kriza; problem nezaposlenosti« u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj

akt028

Na forumu se raspravljalo o rastućem problemu nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj i mjerama koje EU nudi svojim zemljama članicama kao poticaj za zapošljavanje mladih.

Okupljenim studentima i profesorima Ekonomskog fakulteta u Splitu govorili su zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, kao i dogradonačelnica Splita Aida Batarelo, šef ljudskih resursa Brodosplita Tomislav Zajec, prof. dr. sc. Petar Filipić te glavni ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.  

Andrej Plenković okupljenim studentima je predstavio inicijativu ''Jamstvo za mlade'' za čiju je provedbu Europska unija osigurala 6 milijardi eura od 2014 do 2016. Sredstva su predviđena zemljama članicama u kojima je nezaposlenost mladih veća od 25 posto.

Plenković je istaknuo da Hrvatska treba iskoristiti nesretnu okolnost što se nalazi između dvadesetak zemalja koje zbog visoke nezaposlenosti mladih  zadovoljavaju kriterije za dobivanje novčane potpore u svrhu pronalaženja prvog posla kroz proces pripravništva, treninga ili dodatnih kvalifikacija. Cilj je da se mladi ne isključe iz tržišta rada. Ponovno je podsjetio studente da su na europskom tržištu zbog snažne konkurencije bitni kriteriji uspješnosti i trajanja studija te poznavanje stranih jezika.

Plenković je najavio da će u sljedeća dva ili tri tjedna Hrvatsku posjetiti europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor, koji će s hrvatskim dužnosnicima razgovarati inicijativi »Jamstvo za mlade«.