Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 1. 2018.

Moramo ostati posvećeni borbi za društvo bez mržnje

Hrvatska vlada i ove se godine pridružuje obilježavanju 27. siječnja u znak sjećanja na oslobođenje zarobljenika iz najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau 1945.

Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta svijet se prisjeća sustavnog progona, genocida i strašnog stradavanja židovskog naroda, ne zaboravljajući pritom ni progone kojima je bio izložen romski narod i druge žrtve nacističkog režima.

Vladino izaslanstvo, predvođeno njezinom potpredsjednicom Marijom Pejčinović Burić, položilo je kao izraz pijeteta prema svim žrtvama Holokausta zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na Židovskom groblju na zagrebačkom Mirogoju, uz predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te posebnog savjetnika i izaslanika predsjednice Republike Matu Granića.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je to prilika za prisjećanje najmračnijeg razdoblja povijesti čovječanstva, na patnju milijuna nevinih žrtava, njihove obitelji i potomke, ali i na sve one hrabre pojedince koji su se, riskirajući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg, poput 115 hrvatskih pravednika među narodima, kojima se danas ponosimo.

„Moramo sačuvati sjećanje na žrtve i tragediju židovskog naroda diljem Europe, uključujući i Hrvatsku, kako bismo mogli uistinu ostati posvećeni borbi za društvo lišeno svakog oblika mržnje i netolerancije. Budućim naraštajima dugujemo razvijanje međusobnog razumijevanja i poštovanja kako isključivost, ekstremizam i netrpeljivost ne bi nikad ponovno prevladali“, izjavio je predsjednik Plenković.

„Stoga su sloboda i jednakost, uvažavanje različitosti i nacionalna ravnopravnost, kao i neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe utkani u temelje našeg ustavnog poretka i rad na njihovoj promociji ostaje naša trajna zadaća“, zaključio je predsjednik Vlade.