Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 1. 2018.

Izmjena izbornog zakona ključna je za legitimno zastupanje naroda BiH

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a premijer Plenković dao je izjavu za okupljene novinare

Predsjednik Plenković pojasnio je da je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bila posvećena aktualnim temama i pripremi za novo zasjedanje Hrvatskog sabora. Najavio je da će u srijedu biti aktualno prijepodne, nakon toga Godišnje izvješće o radu Europskog vijeća.

"Sve smo teme stavili na stol. Ozračje je vrlo pozitivno. Kolegice i kolege su željni novih izazova i političkog angažmana. Izglasali smo nove predsjednike naših stranačkih stručnih odbora, koji će uskoro formirati svoje timove te se sastati s vodstvom stranke. Odbori će biti podrška radu naše Vlade", kazao je Plenković.

Čestitao je 26. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i, isto tako, važnu obljetnicu okončanja procesa mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Dodao je kako je UNTAES bio najuspješnija UN-ova mirovna operacija, podsjetivši kako je Hrvatska zaokružila teritorijalnu cjelovitost te pokazala kako bez žrtava i vojne operacije ima potrebnu odvažnost i mudrost - uz potporu međunarodne zajednice - integrirati svoj teritorij.

"Sve to možemo zahvaliti državničkoj mudrosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, žrtvi hrvatskih branitelja i tada već stasaloj hrvatskoj diplomaciji", istaknuo je Plenković.

Naglasivši kako nikakvih „potresa“ u HDZ-u nije bilo, Plenković je rekao kako su oni daleko više prisutni u komentarima, nego što postoje u samoj stranci.

"Ako se referirate na Županijski odbor HDZ-a Ličko-senjske županije, on je raspušten. Imamo povjerenika koji će u odgovarajućem roku pripremiti izbore. Očekujem da HDZ u Ličko-senjskoj županiji bude snažniji nego što je bio. To i jest osnovni cilj. Ne vidim ništa „dramatično“, ocijenio je Plenković.

Naveo je kako je slična situacija i s Županijskim odborom HDZ-a Požeško-slavonske županije, budući da župan Alojz Tomašević nije, nažalost, prihvatio sugestiju Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a o ostavci na dužnost.

"Stoga je stranka prošlog tjedna donijela prijedlog o njegovome bezuvjetnom isključenju, a Visoki časni sud je takvu odluku i donio. Donosimo vrlo jasne odluke, pa i poruke članstvu stranke", poručio je Plenković.

Osvrnuvši se na protekli tjedan, Plenković je kazao kako su stigle informacije o suficitu državnog proračuna te vijesti iz svjetski renomirane agencije Fitch, koja je podigla Hrvatskoj kreditni rejting za jedan stupanj.

Govoreći o izjavi ministrice Nade Murganić, premijer Plenković rekao je kako mu je žao zbog njezine nespretne izjave - koju je i sama pojasnila.

"Što se tiče župana Alojza Tomaševića, ponavljam, donijeta je jedina moguća odluka. A što se tiče Ličko-senjske županije, reagirali smo promptno - unutar 24 sata", ponovio je Plenković.

Odgovarajući na upit o stanju u Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio kako je trenutni cilj Vlade potpora BiH u njenim reformskim naporima na europskom putu, pojasnivši kako hrvatski stručnjaci pomažu BiH da odgovori na upitnik Europske komisije, koji je preduvjet svih daljnjih odluka o njenom približavanju Europskoj uniji.

"Što se tiče Izbornog zakona, voljeli bismo da se promijeni kako bi jamčio legitimno zastupanje svih konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Dobro je da predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ide u BiH kako bi poslala jasne poruke prijateljstva, ali i interesa za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda", poručio je Plenković.

Komentirajući pitanje granice sa Srbijom, Plenković je kazao je kako hrvatska pozicija što se tiče granice vrlo jasna - stanje od 25. lipnja 1991. plus katastarske granice. Naveo je kako je Hrvatska spremna da diplomatska povjerenstva, prije svega predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, nastave razgovore sa svojim kolegama u Srbiji.

"Razgovori su se vodili različitim intenzitetom prošlih 20-ak godina, a s naše je strane sve pripravno za nastavak dijaloga. Inzistirat ćemo na poštivanju hrvatskog teritorija i zaštiti naših nacionalnih interesa", zaključio je Plenković.