Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 3. 10. 2013.

O stanju temeljnih prava u Europskoj uniji u 2012. godini

Na Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, u okviru rasprave o stanju temeljnih prava u Europskoj uniji (2012.) i izvješću koje je pripremio belgijski zastupnik Louis Michel, zastupnik Plenković pozitivno je ocijenio to što je Hrvatska uvrštena u izradu izvješća Europske Agencije za temeljna prava za 2012, iako tada nije bila država članica, nego je imala status promatrača

U izvješću Agencije korektno su zabilježene zakonske i druge mjere što ih je Hrvatska poduzela u tom razdoblju. Iz perspektive države koja je nedavno završila pristupne pregovore, naglasio je Plenković, pitanja temeljnih prava i sloboda bila su među najvažnijim kriterijima za dovršetak pristupnog procesa. Istaknuo je da to dodatno potvrđuje važnost acquisa EU na području ljudskih prava, kao i postignuća na području zaštite ljudskih prava u okviru Vijeća Europe, a posebno u djelokrugu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Na kraju je istaknuo da prilikom razrade mehanizama za osiguravanje poštivanja ljudskih prava u državama članicama EU valja voditi računa o strukturama koje su već uspostavljene radi poštivanja članka 2. Ugovora o Europskoj uniji, koji govori o temeljnim vrijednostima.