Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 12. 2017.

Nagrade HOO-a atletičarki Sandri Perković i gimnastičaru Tinu Srbiću

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je u tradicionalnoj svečanosti Hrvatskog olimpijskog odbora Veliki dan hrvatskoga sporta, na kojemu su proglašeni i nagrađeni najbolji sportaši 2017.

U godini na izmaku hrvatski su sportaši u raznim disciplinama osvojili na svjetskim i europskim sportskim prvenstvima i kupovima 240 medalja, od čega 76 zlatnih, 78 srebrnih i 86 brončanih.

Predsjednik Vlade Plenković uručio je nagrade najboljoj hrvatskoj atletičarki Sandri Perković i najboljem hrvatskome gimnastičaru Tinu Srbiću, kazavši: „Sport i sportaši toliko su dobroga učinili za promociju Hrvatske, da nema tog proračuna Središnjega državnoga ureda za sport koji bi mogao namiriti sve ove uspjehe“. Dodao je da pitanje financiranja sporta muči brojne naše saveze te da je Vlada ove godine napravila iskorak u tom pogledu, povećavši izdvajanja za sport i nagrade.

Uz Sandru Perković i Tina Srbića, nagrađeni su vaterpolisti, streljačice, veslači Martin i Valent Sinković.

Također su nagrađena tri trenera svjetskih prvaka: izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, trener Sandre Perković Edis Elkašević i trener Tina Srbića Lucijan Krce.

Nagrada „Matija Ljubek“ ove je godine dodijeljena stolnotenisaču Dragutinu Šurbeku, dužnosniku u auto-moto sportu Zrinku Gregureku, nagrađena je Osječanka Zvjezdana Tuma-Parlov, vaterpolski trener Vlaho Asić te Sportsko ribolovno društvo "Priroda" iz Vinkovaca.

Nagradu za najuspješnije promicatelje Hrvatske u svijetu dobilo je sedam vrhunskih hrvatskih sportaša koji su snimili spot Hrvatske turističke zajednice pod nazivom "Hrvatska - puna života", nogometaši Luka Modrić, Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić, tenisač Marin Čilić i košarkaš Dario Šarić, koji su se svoga honorara za snimanje spota odrekli uplativši ga u humanitarne svrhe. Posebno priznanje za sportski pothvat godine dobila je daljinska plivačica Dina Levačić.

Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora "Sport bez granica" pripao je Županijskom savezu sportova Vukovarsko-srijemske županije zbog projekata socijalne uključenosti pripadnika različitih manjinskih zajednica i pomoći u obnovi i izgradnji sportske infrastrukture u ovoj županiji, u kojoj je tijekom rata uništeno više od 80 posto sportskih borilišta.

Posebno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za medijsku promociju sporta dobile su emisije "Sport nedjeljom" i "Istinom do gola".

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Velikom danu hrvatskoga sporta nazočili su ministar financija Zdravko Marić, ministar turizma Gari Cappelli i državna tajnica za sport Janica Kostelić

Teme