Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Perchtoldsdorf | 30. 9. 2013.

Govor o Hrvatskoj na austrijskom panelu

Na poziv bivšeg vice-kancelara Erharda Buseka zastupnik Andrej Plenković sudjelovao je na generalnoj skupštini austrijskog Instituta za Podunavlje i Srednju Europu

Skupština je održana u Perchtoldsdorfu u Donjoj Austriji povodom 60. obljetnice Instituta. Na konferenciji je također sudjelovao hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

akt022

Plenković je održao izlaganje u okviru panela na temu »Hrvatska u Europskoj uniji – predvodnica za države regije«. Zahvalivši austrijskim domaćinima na kontinuiranoj potpori  na putu u EU, Plenković je kazao da je Hrvatska u proteklih dvadesetak godina prošla zahtjevan put od »Nachbar in Not« do »Nachbar in der EU«. Istaknuo je ključne aspekte pregovaračkog procesa, transformacijski učinak europskih reformi na hrvatsko društvo, pravni sustav i gospodarstvo. Ponovio je ključna načela europskog projekta što ih je Hrvatska prihvatila: pomirba, solidarnost, suradnja i gospodarski razvoj te vladavina prava. Osvrnuo se na sudjelovanje Hrvatske u Dunavskoj strategiji Europske unije koja obuhvaća 115 milijuna ljudi u Podunavlju te pozdravio napore austrijskog povjerenika u Europskoj komisiji Johannesa Hahna, koji ujedno pomaže Hrvatskoj pri poboljšanju sposobnosti korištenja sredstava kohezijske politike EU.

Plenković je naglasio da Hrvatska pruža političku i stručnu potporu susjednim državama na njihovom putu u EU te se kao član Europskog parlamenta posebno zauzeo za jačanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. U tom pogledu dodao je kako će za angažman Hrvatske prema državama regije biti korisno da se rukovode iskustvima Austrije, koja je u prvi plan stavila gospodarsku suradnju, o čemu svjedoči to što je Austrija na prvom mjestu po izravnim stranim ulaganjima u Hrvatsku i što su Austrijanci treći po broju turističkih dolazaka u Hrvatsku.

Na panelu su sudjelovali: prof. Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti, prof. Tomislav Borić sa Sveučilišta u Grazu, dr. Mirjana Stančić sa Sveučilišta u Bochumu, Boris Blažević iz Alpbach kluba Hrvatska i predsjednik Instituta Erhard Busek. Konferencija je imala više od 200 sudionika.