Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 12. 2017.

Važno je dugoročno rješenje granice prihvatljivo za obje zemlje

Uoči sutrašnjega susreta sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo nastavkom razgovora

Nakon rasprave u Press klubu Kuće Europe predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara.

,,Razgovarat ćemo o svim aspektima kopnene granice oko kojih se možemo usuglasiti. Važno je dugoročno rješenje granice koje je prihvatljivo za dvije zemlje", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na pitanje o sastanku koji je najavio novoizabrani predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati Ivan Vrdoljak, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se nakon izbornog sabora ta stranka konsolidirala te da će svakako razgovarati kao koalicijski partneri. Kazao je kako do sada nije detektirao ambicije Ivana Vrdoljaka da bude dio Vlade te je dodao da promjena u sastavu Vlade neće biti. 

"Ono što je meni važno je trenutna situacija, a to je da s HNS-om surađujemo jako dobro. Angažman potpredsjednika Vlade i ministrice koja nije članica stranke, ali je iz njihove kvote, na crti je programa Vlade i time ostvarujemo sve što je dobro za Hrvatsku. Moje je duboko uvjerenje da je stabilnost institucija preduvjet za reforme", nastavio je predsjednik Vlade Plenković o toj temi. 

,,Dok neke političke stranke žele nestabilnost i nepovjerenje, moja je politika da porukom o stabilnosti institucija i ozbiljnosti političkih stranaka imamo niže kamatne stope nego ikad, dužu ročnost otplate kredita nego ikad i nastavljamo pozitivne ekonomske trendove. Ljudi će na kraju vidjeti tko je destruktivan, a tko ozbiljan i konstruktivan", naglasio je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednika Vlade zamolili su i za komentar izjave predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je poručila da se svi građani trebaju žrtvovati kako bi sustav zdravstva bio bolji. 

"U rebalansu proračuna, koji je dobro prošao u Saboru, uspjeli smo izdvojiti milijardu i 160 milijuna kuna za zdravstvo. To je sedmina ukupnoga duga u zdravstvu. Spremni smo uhvatiti se u koštac s tim problemom i u konačnici smanjivati taj dug i dovesti se u situaciju da nam zdravstvo bude održivo", naveo je Plenković.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na rezultate istraživanja o diskriminacijskim i ksenofobnim stavovima u Hrvatskoj pod nazivom "Koliko je hrvatsko društvo otvoreno prema strancima?" koje je predstavio Centar za mirovne studije. 

Predsjednik Vlade kazao je da moramo voditi računa o tome da su brojni ljudi izbjegli iz svojih domovina kako bi ostali živi. 

"Izbjeglice i svi koji su migrirali iz zemalja u kojima se dogodio rat, imaju prava kao i ostali građani. Hrvatska je zemlja koja razumije da je načelo solidarnosti najvažnije kršćansko načelo", poručio je predsjednik Vlade.

Dodao je da su politika koju vodi Vlada RH i zalozi na tragu dijeljenja zajedničke odgovornosti na razini Europske unije, dani u onoj mjeri u kojoj to Hrvatska po svojoj snazi i kapacitetu može prihvatiti.