Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pariz | 12. 12. 2017.

U svim segmentima društva treba raditi na ekološkoj svijesti

Hrvatska sudjeluje u svim globalnim aktivnostima protiv zatopljenja, klimatskih promjena i svega što ugrožava naš zajednički planet, kazao je Plenković nakon summita »Jedan planet«

Po završetku današnjega sastanka na vrhu Jedan planet koji se održava u Parizu predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se novinarima.

Kazao je da dvije godine nakon Pariškoga sporazuma francuski predsjednik Emmanuel Macron, zajedno s čelnicima Ujedinjenih naroda, Svjetske banke, nizom svjetskih lidera i drugih globalno utjecajnih ličnosti poput Billa Gatesa, Michaela Bloomberga ili Richarda Bransona, šalje zajedničku poruku „Da, stalo nam je“.

Predsjednik Vlade rekao je da se na nekoliko panela govorilo o utjecaju industrijskog razvoja, zagađenja i potrošnje na klimatske promjene, čije su posljedice vidljive osobito u otočkim državama s obzirom na podizanje razine mora.

„U svakom slučaju, nastavit ćemo sve naše aktivnosti u ispunjavanju UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama. Ministarstvo okoliša i energetike i ministar Ćorić rade na novoj energetskoj strategiji, niskougljičnoj strategiji i akcijskom planu za prilagodbu klimatskim promjenama“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković i ocijenio da Hrvatska ispunjava svoje obveze i na razini Europske unije i globalno.

„Bitno je da je Hrvatska danas ovdje i bitno je da naši partneri vide koliko nam je stalo da damo naš doprinos ovoj globalnoj temi“, ocijenio je predsjednik Vlade, pojasnivši kako Hrvatska svojom industrijom nije velik uzročnik stakleničkih plinova, ali moramo učiniti sve da u svim segmentima industrije i društva radimo na ekološkoj svijesti i zaštiti okoliša i prirode, osobito kad imamo ovako prekrasnu zemlju.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić posebno je dojmljivim ocijenio današnji govor bivšeg državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja, kojim je utvrdio da je promišljanje i inzistiranje na smanjenju globalnoga zatopljenja još uvijek ideja koja postoji i evoluira u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar Ćorić je naveo da je cijeli svijet potvrdio važnost nastavka aktivnosti svjetskih ekonomija prema što većoj uporabi obnovljivih izvora energije te smanjenju onih industrija i energenata koje imaju štetni utjecaj.

„Hrvatska će dati svoj obol daljnjim promišljanjima i akcijama u kontekstu naše niskougljične strategije te poticanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora“, zaključio je ministar Ćorić.