Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pariz | 12. 12. 2017.

Građanima treba bolje objasniti što donosi članstvo u Europskoj uniji

Predsjednik Vlade Plenković održao je na pariškom Institutu političkih znanosti Sciences Po predavanje na temu »Hrvatske perspektive i iskustva četiri godine nakon pristupanja Europskoj uniji«

Na vrlo posjećenom predavanju predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je sudionike s hrvatskim iskustvima od osamostaljenja, obrane zemlje, do pristupnih pregovora i članstva u Europskoj uniji.

Podsjetio je da je Hrvatska imala mnogo teži put u usporedbi s drugim zemljama koje su se u zadnjim valovima proširenja pridružile Europskoj uniji, jer je paralelno s obnovom zemlje morala provoditi strukturne reforme i prilagodbe kako bi zadovoljila kriterije Europske unije.

„Naš europski put nije bio jednostavan kao većini zemalja srednje i zapadne Europe. Nažalost, pretrpjeli smo ratnu agresiju 90-tih godina. Hrvatska se suočila s mnogobrojnim izazovima. Morala je osigurati tranziciju iz jednostranačkog sustava u pluralnu demokraciju, a zatim uspostaviti državne institucije i steći međunarodno priznanje“, naglasio je Plenković.

Istaknuo je da njegova Vlada provodi sveobuhvatne reforme i da su pred njom reforme javne uprave, pravosuđa i mirovinskog sustava. Predsjednik Vlade iznio je podatke o pozitivnim trendovima u Hrvatskoj, osobito o gospodarskom rastu, inflaciji, padu nezaposlenosti i rastu zaposlenosti te izlasku iz postupka prekomjernog deficita.

Kao glavne ciljeve na kojima će Vlada raditi naveo je ulazak u Schengenski prostor, za koji će Hrvatska biti spremna 2019. te ulazak u Eurozonu.

Na upit kako se suprotstaviti desnom i lijevom populizmu u Hrvatskoj, predsjednik Vlade Plenković je kazao da nema univerzalnog recepta, naglasivši kako je nužno puno bolje komunicirati s građanima o tome što donosi članstvo u Europskoj uniji. Pojasnio je da je on prvi predsjednik hrvatske Vlade koji redovito izvještava Hrvatski sabor o svim sastancima Europskog vijeća, a da populisti zloupotrebljavaju raspravu govoreći o svemu drugome samo ne o europskim temama, isključivo u dnevnopolitičke i populističke svrhe.

Upitan o tome kakav je službeni stav Hrvatske o Haškom sudu i njegovoj presudi u slučaju šestorice hrvatskih čelnika iz BiH, predsjednik Vlade ponovio je da je Hrvatska jedna od zemalja koje su snažno podržale osnivanje Haškog suda i da poštuje njegove presude. Dodao je da je Hrvatska nezadovoljna činjenicom što se tri puta pokušala uključiti u proces bosanskohercegovačkoj šestorici kao prijatelj suda kako bi objasnila element koje je iznijelo tužiteljstvo o ulozi prvog hrvatskog predsjednika i njegovih suradnika, ali da je sva tri puta bila odbijena.

Uoči predavanja, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s ravnateljem Instituta političkih znanosti Sciences Po Frédéricom Mionom.