Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 26. 9. 2013

Dodjela 840.000 eura španjolskoj regiji Valenciji

Na sastanku Odbora za proračun Andrej Plenković je kao prvi hrvatski zastupnik u ulozi izvjestitelja podnio izvješće o odluci Europskog parlamenta i Vijeća o dodjeli 840.000 eura španjolskoj regiji Valenciji iz Europskog fonda za prilagodbe globalizaciji

Europski fond za prilagodbu globalizaciji već nekoliko godina ima na raspolaganju 500 milijuna proračunskih eura godišnje za pomoć radnicima u državama članicama EU koji su izgubili posao zbog promjena u globalnim modelima trgovanja (npr. prestanak poslovanja tvrtke ili preseljenje tvornice izvan EU-a) da pronađu novo radno mjesto i steknu nove vještine.

U konkretnom slučaju Valencije otpušteno je 630 radnika koji su postali tehnološki višak u 140 poduzeća koja proizvode građevinski materijal. Plenković je izvijestio da je Španjolska u travnju zatražila od Europske komisije doprinos u iznosu od 840.000 eura, što je polovica ukupnih troškova predviđenih za pomoć radnicima koji su ostali bez posla. Pozvao je na brzo usvajanje Odluke na razini Europskog parlamenta da bi se uputio značajan signal solidarnosti radnicima u Španjolskoj.

Cjelovito izvješće zastupnika Plenkovića