Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 12. 2017.

Nastojimo nadvladati razlike, naglašavati sve što nas spaja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u otvaranju jubilarne, 20. konferencije Europske pučke stranke pod naslovom »Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija«

Ovogodišnja konferencija Europske pučke stranke posvećena je temi "Od razumijevanja do suradnje – promicanje međuvjerskih susreta ususret globalnim izazovima".

U svom obraćanju, predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska tradicionalno gaji blisku suradnju s različitim vjerskim zajednicama i organizacijama. Dodao je da je Hrvatska povijesno bila društvo u kojem su se presijecale različite kulture, narodnosti i vjere.

"Katoličke, pravoslavne, muslimanske, protestantske i židovske zajednice stoljećima su živjele zajedno, a ne samo jedne kraj drugih", naglasio je predsjednik Vlade.

Kao samo jedan od primjera tradicije vjerske raznolikosti i bliskih odnosa predsjednik Vlade naveo je da je Hrvatska lani obilježila 100. obljetnicu službenog priznanja Islama u Hrvatskoj i dodao da je to priznanje bilo temelj za vjerojatno najuspješniju integraciju muslimanske manjine u Europi.

Hrvatska ove godine obilježava 500. obljetnicu Reformacije, a nekoliko stoljeća duga je tradicija srpskih pravoslavnih samostana u Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji.

"Hrvatska jamči slobodu savjesti i vjeroispovijesti svakom građaninu", naglasio je predsjednik Vlade i kazao da hrvatski Ustav zahtijeva da država štiti i pomaže vjerske zajednice u obavljanju njihovih aktivnosti, osobito u obrazovanju, kulturi, socijalnom i humanitarnom radu.

Istaknuo je da su vjerske zajednice pritom jasno odvojene od države i sve su jednake pred zakonom. "U tom kontekstu moja Vlada ohrabruje i razvija konstruktivni dijalog i suradnju sa svim vjerskim institucijama, pogotovo s Katoličkom crkvom kao najvećom i najznačajnijom vjerskom zajednicom u Hrvatskoj", poručio je predsjednik Vlade.

Napomenuo je da partnerstvo s vjerskim zajednicama treba biti dio šireg napora da se bude blizak građanima koji biraju svoje predstavnike i svima onima koji oblikuju naša društva.

Izrazio je zadovoljstvo, upravo zbog duge hrvatske tradicije i postignuća u međuvjerskom dijalogu, što se ova Konferencija održava upravo u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da je nemjerljiv doprinos vjerskih zajednica, pogotovo judeokršćanskog naslijeđa, u oblikovanju europskoga društva i europskoga projekta naširoko prepoznat. "Ipak, postojeće društvene napetosti, povećanje migracija u Europi i rastuća vjerska netrpeljivost još više naglašavaju potrebu jačanja suradnje među vjerskim zajednicama i nužnost više razine međusobnog razumijevanja", upozorio je.

Stoga je, dodao je predsjednik Vlade, partnerstvo između vjerskih skupina ključno kako bi se odgovorilo na suvremene izazove u odnosu na vjerske slobode, ali također u borbi protiv ekstremizma i masovnih progona kršćana u širem europskom susjedstvu. "Dijalog politike i predstavnika različitih vjerskih organizacija ključan je prvi korak u prevladavanju tih izazova", naglasio je i dodao da je ovo jedna od ključnih poruka koju je dobio od Svetoga Oca prilikom svog posjeta Svetoj Stolici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako želi podići svijest u hrvatskom društvu o važnosti tolerancije, uključivosti i razumijevanja.


"Nastojimo nadvladati različitosti, igrati na kartu koja nas povezuje, a ne naglašavati ono što nas razdvaja", zaključio je Plenković.