Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Varaždin | 2. 12. 2017.

Obrazovanje je među ključnim strukturnim reformama za Hrvatsku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom otvorenju Studentskog doma u Varaždinu

Današnjim otvaranjem novog Studentskog doma zaokružen je varaždinski Sveučilišni kampus sa zgradom sadašnjega Studentskog doma i studentskim restoranom, a premijer Plenković je istaknuo da je taj projekt oplemenio infrastrukturnu sveučilišnu ponudu Varaždina kao bitnog hrvatskog sveučilišnog središta.

Varaždinski sveučilišni kampus prostire se na prostoru nekadašnje vojarne, a novi Studentski dom s pratećim sadržajima, vrijedan 141.590.368,42 kune, u stopostotnom je iznosu izgrađen bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Strateški je cilj ove Vlade povećati zaposlenost mladih ljudi i zadržati ih u Hrvatskoj za što je preduvjet kvalitetan sustav visokog obrazovanja, povezivanje institucija visokog obrazovanja s tržištem rada te jednak pristup visokom obrazovanju svim mladim ljudima.

"Moderan studentski dom predstavlja vrhunsku kvalitetu koja će omogućiti studentima krasan život i boravak u Varaždinu", istaknuo je predsjednik Vlade Plenković u prigodnom govoru.

"Ovaj primjer pokazao je sinergiju i sa Sveučilištem u Zagrebu i smatram da će Varaždin s ovakvim domom, dugoročno gledano, izrazito profitirati, a profitirat će i cijela Hrvatska. Vjerujem da ćemo, nastavljajući reformu obrazovanja koja predstavlja ključnu strukturnu reformu, hrvatsko društvo učiniti konkurentnim i spremnim za izazove u gospodarstvu u bilo kojem segmentu aktivnosti. Danas smo na globalnom, europskom tržištu i od nas se očekuje da budemo jednako dobri kao i oni najbolji da bismo mogli konkurirati. S ovakvom infrastrukturom, s ovakvim preduvjetima, s ulaganjima u kvalitetu obrazovanja – od vrtića do znanstvenika, mislim da idemo ispravnim putem. Na tome ćemo se truditi kao Vlada", kazao je Plenković.

Čestitao je ravnatelju Milijašu, gradonačelniku Čehoku, županu Čačiću, ministrici Divjak, rektoru Borasu i svima koji su u proteklih nekoliko godina radili na projektu koje je oplemenio sveukupnu ponudu Varaždina, važnog sveučilišnog središta u Hrvatskoj.

"Ovaj novi projekt, financiran u cijelosti sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj, pokazuje odličnu suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s gradom Varaždinom i Sveučilištem, te je sa 600 novih ležajeva dao značajan kapacitet za sve četiri visokoučilišne sastavnice", rekao je Plenković te izrazio uvjerenje da će ovaj dom svojim uvjetima dati dodatni motiv mladim ljudima da uče i razvijaju se kako bi bili konkurenti na tržištu rada Hrvatske, Europe i svijeta.

"Obrazovanje je jedna od ključnih strukturnih reformi za Hrvatsku, za našu vladu", kazao je predsjednik Vlade istaknuvši da će u godinama koje su pred nama, zajedno s ministricom znanosti i ukupnom akademskom zajednicom učiniti sve da visokoobrazovani mladi ljudi, sa širokom kulturom i sa specijalističkim znanjima, lako pronalaze poslove i ostaju u Hrvatskoj.

"Tako će davati dodatnu gospodarsku vrijednost našemu razvoju, osnivati ovdje obitelji te time pridonijeti demografskoj revitalizaciji društva", zaključio je Plenković.