Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Osijek | 1. 12. 2017.

Vlada čvrsto stala uz Slavoniju

Nakon sjednice Vlade premijer Plenković održao je konferenciju za medije, a potom sudjelovao u svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Osijeka

Na konferenciji za medije premijer Plenković podsjetio je na to da je prošle godine na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera održana prva sjednica Savjeta Vlade za Slavoniju, Baranju i Srijem, a danas su na istom mjestu potpisamni brojni ugovori između različitih gradova i općina te lokalnih agencija i tijela središnje vlasti koji ukupno premašuju dvije milijarde kuna.

"Vlada Republike Hrvatske čvrsto je stala uz Slavoniju. To je ključna poruka današnje sjednice, ključna poruka programa naše Vlade. To smo prepoznali još u izbornoj kampanji i zato smo u Hotelu Osijek prošle godine prije parlamentarnih izbora rekli da će Slavonija biti prioritet Vlade. To nije deklaratorno određenje, to je vrlo konkretno određenje koje se vidi u našim djelima, projektima, odlukama financijskog karaktera“, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da je danas više od dvadesetak točaka posvećeno Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku, što jasno govori o želji za unapređenjem prometne i komunalne infrastrukture, pitanja okoliša, zaštite gospodarstva, poduzetnika, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te drugih tema iz područja kulture, znanosti i obrazovanja. „Vlada će nastaviti s ovom politikom“, rekao je predsjednik Vlade, najavivši idući sastanak Savjeta u Virovitičko-podravskoj županiji, u Virovitici, u vrijeme održavanja sajma Viroexpo.

Napomenuo je da su mjere koje Vlada poduzima, a u nadležnosti su Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, usmjerene ka teže zapošljivim skupinama, bilo da je riječ o osobama koje su dugotrajno nezaposlene, o ženama zrelije dobi, o mladima ili osobama s invaliditetom. „Pokazujemo da nam je važan ostanak ljudi u Slavoniji i demografska revitalizacija, a bez radnih mjesta to će biti teže ostvariti“, kazao je Plenković.

Istaknuo je i da su danas sa sjednice Vlade u proceduru upućene i izmjene Zakona o regionalnom razvoju i strateškom planiranju - paket zakona koji će unaprijediti smanjivanje nejednakosti u svim krajevima Hrvatske. Predsjednik Vlade Plenković izrazio je žaljenje što su četiri slavonske županije, osim Osječko-baranjske, među posljednjima po stupnju razvijenosti u Hrvatskoj.

„Stoga naš fokus i pravično i pravedno, i svjesno i namjerno ide prema onom dijelu Hrvatske koji treba dodatnu potporu“, zaključio je Plenković. Dodao je da od svih ministara očekuje intenzivan nastavak rada na boljitku istoka Hrvatske, na boljitku Slavonije, Baranje, Srijema i Podravine.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, zahvalili su Vladi - predsjedniku Vlade i ministrima na dolasku, na odlukama koje su danas donesene te na potpisanim ugovorima.

U prigodi obilježavanja Dana Grada Osijeka, premijer Plenković sudjelovao je i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Čestitavši Osječankama i Osječanima njihov dan, predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo što nakon godinu dana ponovno sudjeluje u obilježavanju Dana Grada Osijeka.

Ponovio je kako je Osijeku i Slavoniji danas na sjednici Vlade usvojenim mjerama i potpisanim ugovorima odobreno više od dvije milijarde kuna. I ovom prigodom istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske stoji iza Slavonije, ocijenivši kako „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ sad već dobiva i vrlo značajan sadržaj kroz projekte, programe, mjere i aktivnosti koje Vlada poduzima.

Predsjednik Vlade istaknuo je važnim smanjivanje nejednakosti u razvijenosti pojedinih krajeva i županija u Hrvatskoj. Istaknuo je da je ova Vlada ostvarila snažno povjerenje i partnerstvo s jedinicama lokalne samouprave te „tješnjom suradnjom i prepoznavanjem onoga što je važno za svaki dio Hrvatske uvrštavamo te prioritete u aktivnosti ministarstava“.

„Makroekonomski pokazatelji nam idu prilog. Pametna fiskalna konsolidacija vodi nas do rekordno niskog proračunskog manjka, ubrzano smanjujemo javni dug, smanjili smo stopu nezaposlenosti mladih s 49 na 26 posto, ali treba jasno reći da imamo poteškoća kada je riječ o demografskoj revitalizaciji zemlje i iseljavanju“, kazao je predsjednik Vlade, naglasivši da je na vlasti i oporbi da zajedno stvaraju uvjete za prosperitet te gospodarski rast i razvoj.

„Čelnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije prepoznali su način na koji pristupamo međusobnoj suradnji, i u tom duhu ćemo nastaviti. 'Projekt Slavonija' jedna je od okosnica naših zadaća, vidim da je ta ideja dobro primljena i – kada za tri-četiri godine pogledamo unazad - siguran sam da će tragovi našeg zajedničkog angažmana biti vidljivi u Osijeku i Slavoniji“, zaključio je predsjednik Vlade.