Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 25. 9. 2013

Plenković na programu HTV 4 o Lex Perković

HDZ-ov europski zastupnik Andrej Plenković bio je gost u novoj političkoj emisiji Studio 4, koja se emitira na 4. programu HTV-a. Komentirao je najnovija zbivanja u vezi s Lex Perković

akt018 mU emisiji je također sudjelovala SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan. Glavna tema razgovora bili su odjeci susreta povjerenice Reding i ministra Miljenića te hitne izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU.

Plenković je kritizirao poteze Kukuriku vlade, koja je svojim postupcima u vezi s Lex Perković dovela Hrvatsku u katastrofalan položaj, te je Komisija pokrenula postupak uvođenja zaštitnih mjera iz članka 39. Akta o pristupanju kojima je cilj bio obustava isplate 80 milijuna eura za pripremu ulaska u Schengenski prostor. Rekavši da je Vlada očito nedorasla odgovornom vođenju Hrvatske kao članice Europske unije, Plenković je pozvao aktualnu vlast da objasni hrvatskoj javnosti prave političke razloge za tromjesečno inzistiranje na Lex Perković, koje je nepovratno narušilo vjerodostojnost Vlade, ali i naštetilo međunarodnom ugledu Hrvatske.

Pogledajte snimku (4–16. minuta)