Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Slavonski Brod | 21. 11. 2017.

Želimo poslati poruku ohrabrenja, Slavonija je za našu vladu prioritet

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 3. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanom u Slavonskom Brodu

Na sjednici su razmotrene mogućnosti unaprjeđenja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine, a raspravljalo se i o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ važan zbog gospodarske, demografske i socijalne situacije u tom dijelu Hrvatske. 

Podsjetio je na brojne zakonske prijedloge i aktivnosti koje Vlada poduzima kako bi se ubrzao razvoj Slavonije. 

„Vlada želi poslati poruku ohrabrenja i poruku da je Slavonija za našu Vladu konkretan prioritet koji ćemo u ove četiri godine realizirati“, naglasio je. 

Predsjednik Vlade najavio je da će se za 10 dana u Osijeku održati sjednica Vlade, koja će na dnevnom redu imati 20 točaka koje se odnose na grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić kazao je da je u županiji u tijeku 97 razvojnih projekata od 883 milijuna kuna.

„Ovo je prva Vlada koja se sučelila s financiranjem lokalnih i regionalnih institucija“, istaknuo je župan Marušić, pohvalivši porezne izmjene koje su, kako je rekao, županiji donijele 20 milijuna kuna više sredstava.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je početkom ožujka ove godine kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

Taj je Projekt pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU-fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne putevete energetiku, osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do 17. studenoga je u okviru Projekta ugovoreno oko 14,8 posto sredstava, odnosno više od 2,5 milijardi kuna. Projekt uključuje provedbu nekoliko novih mjera koje omogućuju projektima s područja manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava. 

Uvođenjem ovog Projekta omogućen je usmjereniji pristup korištenju sredstava EU-fondova kako bi se na području slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija europskih sredstava i znatno ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju. Jedan od važnijih ciljeva je i stvoriti preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog „Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Srijema“ u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine.

Na kraju sjednice, predsjednik Vlade Plenković zaključio je da je potrebno nastaviti s dinamiziranjem aktivnosti svih resora u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u partnerstvu s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, Hrvatskim saborom i drugim državnim institucijama, predstavnicima gospodarstva, akademske zajednice i civilnog društva.

Po dolasku u Slavonski Brod, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je cvijeće ispred Spomen obilježja „Prekinuto djetinjstvo“ te se sastao sa županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem i gradonačelnikom Grada Slavonskoga Broda Mirkom Dusparom.

Nakon sjednice Savjeta, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata te je položio vijenac i zapalio svijeću ispred Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskome ratu.

U pratnji predsjednika Vlade u Slavonskom brodu bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, kao i državni tajnici i pomoćnici ministara ostalih ministarstava.

Zaključci 3. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Na sjednici je pozdravljen visok iznos ugovorenih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova od 1,54 milijarde kuna u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji je ugovoren u protekla 4 i pol mjeseca od prethodne sjednice Savjeta, čime je postotak ugovaranja više nego udvostručen sa 6,73% na 14,85% u odnosu na ciljani iznos ugovaranja.

Suradnjom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa Svjetskom bankom na izradi analitičkih podloga, stvorit će se preduvjeti za budući regionalni operativni program Slavonija, Baranja i Srijem te pravedniju statističku podjelu NUTS 2 hrvatskih regija.

Promjenom zakonskog okvira (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o brdsko-planinskim područjima, Zakon o razvoju Grada Vukovara), Vlada Republike Hrvatske omogućava smanjivanje regionalnih nejednakosti, jačanje uloge regionalnih koordinatora i učinkovitije upravljanje razvojem. 

Uvođenjem instrumenta Razvojnog sporazuma kao sastavnog dijela Zakona o regionalnom razvoju, osigurava se decentralizacija sustava upravljanja EU-fondovima i stvara mehanizam za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Na sjednici je podržano povećanje sredstava Fonda za regionalni razvoj u proračunu RH za 2018. godinu za provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Sredstva Fonda namijenjena su za pripremu projekata za EU-fondove; pred−financiranje EU projekata; sufinanciranje EU-projekata; financiranje ravnomjernog regionalnog razvoja JLS i županija.

Utvrđeno je da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi aktivnosti usmjerene na jačanje financijske sposobnosti i konkurentnosti poduzetnika kroz intenziviranje korištenja EU-fondova i poboljšanje zakonskog okvira koji će potaknuti stvaranje novih lanaca vrijednosti u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Aktivnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture usredotočene su na nastavak započetih projekata u cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi, kao i u unutarnjim plovnim putovima. Nastavljaju se i pripreme projekata javnog gradskog prometa za financiranje iz fondova EU-a.

Ministarstvo državne imovine intenzivirat će obradu zahtjeva jedinica lokalne i područne samouprave za stavljanje u funkciju neaktivne državne imovine u svrhu izgradnje poduzetničkih zona kroz izdavanje suglasnosti za prijavu na EU-fondove, odnosno darovanje, dodjele na korištenje ili kupnje nekretnina u vlasništvu Hrvatske, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković sjednicu Savjeta održanu u Slavonskom Brodu.

Također je dogovoreno da se 4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održi u Virovitici, krajem veljače iduće godine, na temu poljoprivrede i gospodarstva.