Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 11. 2017.

Vodimo brigu o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je posjet predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Predsjednik Vlade Plenković sastao se danas s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanikom u Narodnoj skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim te predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem. Sastanku je nazočila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. 

Razgovarali su o položaju i statusu Hrvata i o projektima koji se podupiru kroz Središnji državni Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U 2017. znatno su povećana sredstva za programe i projekte Hrvata u Srbiji, koja sada iznose 1.100.000,00 kuna, što je povećanje od oko 70% u odnosu na 2016. Pripadnicima hrvatske manjine iznimno je važno osigurati što kvalitetnije obrazovanje i informiranje na hrvatskome jeziku i pismu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ovom je prigodom naglasio da je za Vladu položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji prioritetno pitanje.

Poručio je da će hrvatske institucije od srbijanskih institucija u svim kontaktima, a posebice putem međuvladinih mješovitih hrvatsko-srpskih odbora i povjerenstava, zahtijevati da se ispune preuzete obveze. Posebno se to odnosi na osiguravanje zastupljenosti članova hrvatske manjine u svim zastupničkim tijelima, od lokalne preko pokrajinske razine do Narodne skupštine Srbije.