Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 11. 2017.

Kroz GSV jačamo socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima

Premijer Plenković održao je sastanak sa članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća s naglaskom na modelima jačanja socijalnog dijaloga

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je po svršetku sastanka da je to bio korak naprijed u jačanju socijalnog dijaloga između Vlade, poslodavaca i sindikata.

Istaknuo je da je predsjednik Vlade Plenković predložio da se sastanci s članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća o određenim temama održavaju svakih šest mjesec,i te će se idući održati u travnju.

Ministar Pavić izvijestio je nadalje da se razgovaralo o modelima jačanja socijalnog dijaloga te su sindikati i poslodavci izrazili želju da ih se ranije uključuje u procese donošenja zakona.

Naglasio je da je današnji sastanak održan uoči Socijalnog summita u Göteborgu, na kojemu će sudjelovati hrvatska delegacija predvođena predsjednikom Vlade. Ministar je izvijestio da će se na Summitu usvojiti Proglas o Europskom socijalnom stupu koji ima preambulu i dvadeset načela, a ideja je da ta načela prerastu u direktive i politike Europske unije.

„Vlada želi kroz Gospodarsko-socijalno vijeće jačati socijalni dijalog i suradnju sa sindikatima i poslodavcima“, zaključio je ministar Pavić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata i dopredsjednik GSV-a Krešimir Sever izrazio je očekivanja sindikata i poslodavca da ih se uključi u pripreme zakona i propisa u njihovim najranijim fazama.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić podsjetio je da je predsjednik Vlade održao sastanak s predstavnicima HUP-a prije desetak dana. Ocijenio je današnji sastanak važnim u smislu socijalnog dijaloga, koji, kazao je, nema alternativu, osobito kada je riječ o reforma koje Vlada planira provoditi sljedeće godine.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića, na sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčiniović Burić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.