Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 10. 2017.

Vlada skrbi za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je posjet banjolučog biskupa Franje Komarice

Sastanku su nazočili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i generalni konzul  u Banja Luci Zlatko Kramarić.

Razgovarali su o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, a posebno o položaju Hrvata u Republici Srpskoj. Istaknuto je da Hrvatska, posebno putem  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, skrbi za Hrvate u Republici Srpskoj kroz brojne projekte poput potpore izdavanju knjige o masakru nad Hrvatima na Briševu, u izdanju Europske akademije banjolučke biskupije, izgradnji i opremi Caritasovog vrtića u Banja Luci, potpore radu Opće gimnazije Katoličkog školskog centra „Ivan Merz“ u Banja Luci te uređenju knjižnice trapističke opatije Marija Zvijezda. Naglašeno da su u zadnje dvije godine sredstva potpore Hrvatima u Republici Srpskoj povećana za sto posto.

Predsjednik Vlade naglasio je da je jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, glavni preduvjet za funkcionalnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.