Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 10. 2017.

Svakoga dana pružajmo ruke onima koji su bogatiji za jedan kromosom

Premijer Plenković sudjelovao je na konferenciji »Integracija djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav« koju je organizirala Hrvatska zajednica za Down sindrom

Konferencija je organizirana u povodu 10. obljetnice integracije djece i mladih s Downovim sindromom u obrazovni sustav. Pozdravljajući sudionike, predsjednik Vlade izrazio je snažnu podršku Hrvatskoj zajednici za Down sindrom, kao i podršku svoj djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Naša je politika i naše opredjeljenje da na prvo mjesto stavljamo brigu o čovjeku i njegovim potrebama, osobito o najranjivijim skupinama u društvu, poručio je.

Rekao je da današnja konferencija pokazuje što je sve Hrvatska zajednica za Down sindrom dosad učinila za unapređenje zakonskog okvira te dodao kako će i današnji skup biti prigoda za prenošenje najbolje europske prakse u Hrvatsku kako bi model integracije osoba s Downovim sindromom bio što učinkovitiji.

Naglasio je stav Vlade da obrazovanje treba biti dostupno svakome pod jednakim uvjetima i dodao da stoga hrvatski obrazovni sustav i njegove ustanove treba prilagoditi interesima, mogućnostima i sposobnostima svakog djeteta. To opredjeljenje ugrađeno je u važne strateške dokumente, prije svega u Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, koja je razrađena u partnerstvu s nizom nevladinih organizacija. Potom je ugrađeno i u Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, kao i u brojne druge zakonske i podzakonske akte i provedbene mjere.

Predsjednik Vlade posebno je istaknuo da roditelju djeteta s povećanim potrebama treba podrška i puna informacija stručnjaka o djetetovim potrebam, iskustvo drugih roditelja, informacije o izazovima koji ga očekuju, ali i mreža podrške koju ima u društvu. „Upravo ta međusobna solidarnost vidljiva je u vašim razgranatim aktivnostima i međusobnoj potpori“, kazao je Plenković. Djeca, mladi i odrasli s Downovim sindromom žele biti aktivni, ravnopravni članovi zajednice i dokraja razviti svoje potencijale, a naša je društvena i moralna odgovornost da im to omogućimo, poručio je.

U prošloj školskoj godini 21.542 učenika s teškoćama u razvoju školovalo se u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja, što je 7% svih učenika osnovnih škola. Većina njih, 44%, školuje se u redovnom programu uz individualizirane postupke, 38% uz prilagodbu sadržaja, dok se ostali školuju po posebnim programima. U ovoj školskoj godini u sustav odgoja i obrazovanja uključeno je 2.600 djece. Oni imaju pomoćnike u nastavi, za što nadležno Ministarstvo osigurava 90 milijuna kuna. U sustavu socijalne skrbi osigurani su osobni asistenti za 1.488 korisnika.

Predsjednik Vlade naveo je da je 483 djece s Downovim sindromom bilo uključeno u redovni obrazovni sustav. Dodao je da je prilikom donošenja Uredbe o metodologiji vještačenja priznato 100% tjelesnog oštećenja za sve osobe s Downovim sindromom. Najavio je da Vlada planira izmjenama zakona o socijalnoj skrbi omogućiti zaposlenim osobama s invaliditetom da ostvare osobnu invalidninu, jer im se plaća više neće uračunavati u prihode prilikom utvrđivanja uvjeta za to. Dodao je kako se projektom radno-socijalnog uključivanja privremeno nezapošljivih osoba s invaliditetom žele utvrditi procedure koje idu na ruku socijalnom uključivanju teže zapošljivih osoba.

Predsjednik Vlade upozorio je pritom na to da problemi ne proizlaze uvijek samo iz zakonskog okvira, nego katkada iz „predrasuda koje isključuju, koje ograničavaju, koje sputavaju korištenje potencijala“ osoba s invaliditetom koje osoba ima. „Protiv predrasuda se moramo boriti svi zajedno“, poručio je. Stoga je pohvalio aktivnosti društava i tvrtki koje su integrirale i zaposlile osobe s Downovim sindromom, napominjući da ih ima diljem Hrvatske.

Poduzet ćemo sve što je potrebno kako bi osobe s Downovim sindromom imale jednake mogućnosti kao drugi, „da ih što više integriramo jer smo u našem društvu svi jednaki, a na nama je da to svakoga dana potvrđujemo pružanjem ruke onima koji su bogatiji za jedan kromosom“, zaključio je svoje izlaganje predsjednik Vlade.

U izjavi za medije nakon otvorenja konferencije ponovio je da Vlada snosi moralnu odgovornost za zakonski okvir i novčana sredstva potrebna za jednakost u društvu i jednakost u obrazovanju. Dodao je da će resorna ministarstva zajednički raditi na poboljšanju tog okvira, a ugledat će se pritom u najbolje europske prakse, primjerice talijansku i britansku.

Predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Dinka Vuković izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem predsjednika Vlade na konferenciji, dodvši da s njim surađuje otkad je postao zastupnik u Europskom parlamentu. „Jako nam je važno da naša djeca imaju mogućnosti kao djeca u drugim državama i puno nam znači da dobru praksu neke druge države prenesemo u Hrvatsku“, istaknula je. Dodala je da su na pomolu krupne promjene na dobrobit ne samo djece s poteškoćama u razvoju nego i djece urednog razvoja.

Uz predsjednika Vlade bila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.