Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vatikan | 7. 10. 2017.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sa Svetim Ocem

Predsjednik Vlade bio je u audijenciji kod Svetog Oca, s kojim je proveo dvadesetak minuta u razgovoru tête-à-tête

Nakon razgovora Sveti Otac je u audijenciju primio predsjednika Vlade i njegovu obitelj, a potom su mu predstavljeni i ostali članovi hrvatskog izaslanstva.

Svetom Ocu premijer Plenković darovao je brončani kip svetog Josipa s Isusom, djelo akademskog kipara Stipe Sikirice. Papa Franjo je na spomen-dan svetoga Josipa, 19. ožujka 2013, služio prvu svetu misu svoga pontifikata, a taj mu je svetac i posebno drag, pa je njegovo spominjanje uveo u misni kanon. Osim toga, prije 330 godina Hrvatski je sabor na zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva odnosno hrvatskog naroda. U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog doba na latinskome je zapisano: "Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran".

Sveti Otac je predsjedniku Vlade darovao skulpturu maslinove grančice.

Po završetku susreta s papom, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.

Teme