Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 10. 2017.

S nadom iščekujemo kanonizaciju bl. kardinala Alojzija Stepinca

Uoči sastanaka s papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom premijer Plenković dao je intervju za Novu TV

U razgovoru s novinarkom Ivanom Petrović premijer Plenković je izjavio da mu je službeni posjet Svetoj Stolici i susret s papom Franjom veliko zadovoljstvo. Sveta Stolica uvijek je Hrvatskoj pružala ključnu stratešku potporu – od međunarodnog priznanja do svih važnih izazova s kojima se Hrvatska suočila, rekao je Plenković.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, premijer Plenković najavio je da će papi Franji prenijeti poruku snažne potpore njezinoj funkcionalnosti, njezinu europskom putu i reformskom procesu koji joj predstoji. Govorit ću o važnosti Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda i o svemu što poduzimam kako bi odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine bili skladni i u nastojanju da budemo svojevrstan motor procesa koji unapređuje svakodnevni život naših prijatelja u BiH poručio je.

U pogledu kanonizacije kardinala Stepinca Plenković je rekao da su očekivanja u hrvatskom narodu, crkvenim i političkim krugovima velika otkako je komisija koju je oformio papa Franjo zaokružila svoj rad. U razgovoru sa Svetim Ocem zanimat će me kada možemo očekivati sljedeće korake . Kao i većina Hrvata, jako se veselim odlukama koje bi trebale biti pozitivne i okončanju procesa kanonizacije, rekao je Plenković.