Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 10. 2017.

Njemačka je naš najvažniji europski partner u obrani i sigurnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je posjet njemačke ministrice obrane Ursule von der Leyen

Na samom početku susreta obostrano su potvrđeni tradicionalno vrlo dobri i partnerski odnosi dviju zemalja, članica Sjevernoatlantskoga saveza i Europske unije.

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da je Njemačka najvažniji europski partner Hrvatske na području obrane i sigurnosti, a intenzivna obrambena suradnja, od mirovnih misija i operacija, izgradnje obrambenih sposobnosti do vojno-tehničke suradnje, čini značajan dio ukupnih odnosa Hrvatske i Njemačke.

Posebno su istaknute snažne prijateljske veze dviju država, kao i zajednička predanost europskim ciljevima te sigurnosti na prostoru Europske unije, ali i u okviru NATO-a.

Prema odluci Hrvatskoga sabora pripadnici hrvatskih oružanih snaga sudjelovat će od prosinca u NATO-ovim aktivnostima pojačane prisutnosti u Litvi, u bojnoj skupini pod vodstvom Njemačke, čime Hrvatska iskazuje solidarnost i odgovornost za kolektivnu sigurnost euroatlantskoga prostora.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović.