Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Tallinn | 29. 9. 2017.

Sa Slovenijom ćemo problem riješiti dijalogom i po međunarodnom pravu

Na konferenciji za novinstvo za vrijeme Tallinnskoga digitalnog summita premijer Plenković govorio je o kibernetičkoj sigurnosti te odgovorio na pitanja o aktualnim političkim temama

Po završetku prve sjednice predsjednik Vlade je u izjavi za medije rekao da se u Tallinnu sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te s brojnim drugim kolegama, a najavio je i sastanke s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem te francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Govoreći o digitalizaciji, koja je tema sastanka, ocijenio je da je Hrvatska na tom području dosta postigla, kroz Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva te kroz projekte e-Građani i e-Poslovanje. "Mislim da imamo iskorake koji su respektabilni. Na tom tragu moramo svi skupa nastaviti", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade izvijestio je da se na prvoj sjednici raspravljalo o kibernetičkoj sigurnosti. Naglasio je da su svi sudionici rasprave svjesni da je to jedan od oblika ne samo potencijalne prijetnje terorizmom nego i područje kroz koje se vodi hibridno ratovanje. Poručio je da je Hrvatska za slobodu Interneta, ali i da veliku odgovornost imaju internetski operatori. Ključna je međutim edukacija građana za korištenje internetskih usluga.

Osvrnuo se nadalje na sastanke koje su on i slovenski premijer Miro Cerar održali s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o otvorenom graničnom pitanju. "Siguran sam da je [Cerar] dobro prezentirao svoju poziciju, ja znam kako i na koji način sam prezentirao poziciju Hrvatske. Bitno je da krenemo prema rješavanju problema, a taj problem se može jedino i isključivo riješiti dijalogom i na temelju pravila međunarodnoga prava", kazao je predsjednik Vlade.

Istaknuo je da postoji dobra volja i otvorenost za dijalog s hrvatske strane. Govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, predsjednik Vlade osvrnuo se također na svoj govor pred Općom skupštinom UN-a. "Ja stvarno jako pazim što govorim i moram priznati, ako pažljivo pročitate moj govor, da malo tko može vidjeti neku oštrinu, nešto novo u odnosu na jasnu, čvrsto definiranu poziciju ne samo moje vlade, nego zadnje dvije vlade i saziva Sabora te predsjednice. Svi smo na istoj crti. Što se tiče odnosa s Cerarom, on je vrlo dobar, prijateljski i neposredan", zaključio je Plenković.

U kontekstu osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor i izbora ustavnih sudaca predsjednik Vlade ponovio je da se HDZ ne opire osnivanju istražnog povjerenstva. Kazao je da samo ne želi političke ucjene, upozorivši na to da izbor ustavnih sudaca nije dobro povezivati s osnutkom istražnog povjerenstva, zato što je to loše za hrvatsku demokraciju.