Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
New York | 21. 9. 2017.

Hrvatske poruke dobro su primljene, nastavljamo razgovor sa Slovenijom

U intervjuu za Dnevnik HTV-a nakon govora na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a premijer Plenković je istaknuo da Hrvatska podržava napore novoga glavnog tajnika Guterresa usmjerene na reformu UN-a

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako Hrvatska želi da Ujedinjeni narodi budu učinkovitija svjetska organizacija, osobito u pogledu mirovnih operacija, borbe protiv terorizma, razvojne pomoći i zaštite ljudskih prava.

"Mislim da su ove poruke dobro primljene. Hrvatska podržava napore novog glavnog tajnika Antonija Guterresa, jer smatramo da su Ujedinjenim narodima potrebne reforme", poručio je Plenković.

Govoreći o susretu s Mirom Cerarom, Plenković je istaknuo da nastoji sa slovenskim kolegom Cerarom razvijati dobar odnos poštovanja i povjerenja. Dodao je da Hrvatska želi bilateralno riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru.

"Arbitražna presuda, u procesu koji je kontaminiran, postala je neprihvatljiva za Hrvatsku. To, međutim, ne znači da nema manevarskog prostora i načina da dvije zrele susjedne zemlje, članice EU i saveznice u NATO-u, nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni te da ćemo pogledati što nas to trenutačno spaja, a koje su teme koje nas razdvajaju", ocijenio je Plenković, dodavši kako Hrvatska nastavlja u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom.

Plenković se osvrnuo i na odnose s Bosnom i Hercegovinom, naglasivši da je BiH država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati u njoj konstitutivan narod. "Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ću tim intenzitetom", rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su se neki hrvatski dužnosnici prisluškivali, Plenković je kazao da očekuje temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu. "Čuo sam se s ravnateljem SOA-e, i kada se vratim, to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti potpune informacije", poručio je Plenković.

Na temu Pelješkog mosta, Plenković je ponovio da se on gradi na hrvatskom teritoriju, pojasnivši da su razgovori sa stručnim službama iz BiH trajali godinama. "Ova tema je dotaknuta i na zajedničkoj sjednici dviju vlada u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a manje samih institucija BiH", naveo je Plenković, poručivši kako projekt Pelješkog mosta ide dalje. Naglasio je kako će to biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije, dodavši da je povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje strateško pitanje, posebno u kontekstu Schengena i intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku.

Osvrnuvši se na govor američkog predsjednika Donalda Trumpa i na odnose Hrvatske sa SAD-om,  Plenković je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države svjetska sila i glavni globalni akter te glavni partner i saveznik Hrvatske u NATO-u. "Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, u svom je govoru u UN-u predsjednik Trump ponovio svoje geslo „America First“, ali je i kazao da multilateralnoj suradnji", ocijenio je Plenković.