Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
New York | 21. 9. 2017.

Hrvatska je predana multilateralizmu, vrijeme je da zajedno osnažimo UN

Premijer Plenković obratio se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Osvrnuo se na 25. godišnjicu članstva u UN-u i hrvatska iskustva s mirovnim misijama, međunarodni poredak i reforme UN-a, migracije, dobrosusjedske odnose, kao i klimatske promjene te globalne izazove.

Premijer Plenković obratio se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Osvrnuo se na 25. godišnjicu članstva u UN-u i hrvatska iskustva s mirovnim misijama, međunarodni poredak i reforme UN-a, migracije, dobrosusjedske odnose, kao i klimatske promjene te globalne izazove.

Uvodno je podsjetio na to da je prije 25 godina prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman govorio pred Općom skupštinom, kada je Hrvatska postala članicom Ujedinjenih naroda, što je označilo njezin povratak u zajednicu slobodnih naroda. U to je vrijeme, kazao je, prvi hrvatski predsjednik apelirao na međunarodnu zajednicu da pomogne zaustaviti agresiju na Hrvatsku i uspostaviti trajni mir. "Otada je moja zemlja obnovljena, modernizirana i temeljito transformirana, a postala je i jednom od europskih glavnih turističkih destinacija. Hrvatska je danas članica Europske unije i NATO-a ", naglasio je Plenković, dodavši da danas Hrvatska aktivno sudjeluje u mirovnim operacijama diljem svijeta.

Podsjetio je također na to da je Hrvatska za svojega relativno kratkog članstva u UN-u sudjelovala u radu Vijeća sigurnosti, u Ekonomskom i socijalnom vijeću, Komisiji za izgradnju mira, a trenutno je članica Vijeća za ljudska prava.

Ističući da se Hrvatska snažno zauzima za međunarodni poredak utemeljen na pravilima, kazao je da institucije na nacionalnoj i globalnoj razini trebaju biti otvorenije prema javnosti i istinski uključivati građane u procese odlučivanja. "Samo kroz aktivno i informirano građanstvo možemo stvoriti odgovorne vlade i vjerodostojne institucije", poručio je Plenković.

Naglasio je da Hrvatska podupire druge zemlje u postkonfliktnoj tranziciji svojim iskustvom u pomirbi i izgradnji povjerenja. U tom je kontekstu podsjetio na to da je Hrvatska bila primateljica sigurnosti, uključujući i nekoliko UN-ovih misija, pri čemu je UNTAES u istočnoj Slavoniji ocijenio kao jednu od najuspješnijih mirovnih misija, koja je 1998. završila mirnom reintegracijom okupiranog hrvatskog teritorija.

"Stavljamo na raspolaganje ovaj jedinstveni know-how i opsežnu stručnost kao koristan dodatni doprinos naporima međunarodne zajednice u sličnim situacijama, kao što je implementacija Sporazuma iz Minska u Ukrajini", poručio je Plenković.

Kazao je da Hrvatska čvrsto vjeruje da i Ujedinjeni narodi moraju držati korak s promjenama u svijetu i mijenjati se, te stoga podupire želju glavnog tajnika UN-a za reformama, posebno u mirotvornim misijama i razvoju. Pritom je kao središnju izdvojio reformu Vijeća sigurnosti. Predsjednik Vlade istaknuo je da treba povećati članstvo obiju kategorija članstva u Vijeću – stalne i nestalne – te osigurati bolju zastupljenost istočne Europe kroz nestalno članstvo.

U svom se obraćanju predsjednik Vlade nadalje osvrnuo na izbjegličke krize i masovne migracije s kojima je danas svijet suočen, ističući da se i Hrvatska suočila s ozbiljnim izbjegličkim i migrantskim situacijama. "Tome smo uvijek pristupali i nastavit ćemo pristupati stavljajući ljude na prvo mjesto", rekao je Plenković. Hrvatska zagovara pristup migracijama kojemu su prioritet sigurnost, dostojanstvo, ljudska prava i temeljne slobode svih migranata, dok se pritom, kao i kod svih drugih globalnih izazova, zahtijeva cjelovit pristup. "Stoga se moramo zajedno boriti protiv uzroka masovnih migracija, bili oni siromaštvo, ratovi, klimatske promjene ili prirodne katastrofe, istodobno ustajući protiv iskorištavanja i zlostavljanja u kontekstu trgovine i krijumčarenja ljudi", napomenuo je Plenković.

Predsjednik Vlade istaknuo je da se u rješavanju kriza diljem svijeta treba usredotočiti na rano upozoravanje, prevenciju i diplomaciju, a da sukobi zahtijevaju prilagođene pristupe. "Naš doprinos mirovnim misijama idalje  će biti važna odrednica naše vanjske politike, i kroz izravno sudjelovanje i kroz dijeljenje našeg iskustava i stručnosti", kazao je predsjednik Vlade i dodao da je Hrvatska sudjelovala u 19 UN-ovih mirovnih misija te da se trenutno priprema za UNIFIL u Libanonu, dok istodobno sudjeluje u međunarodnim operacijama EU-a i NATO-a.

Predsjednik Vlade naglasio je da su ljudska prava i temeljne slobode univerzalne vrijednosti te da kršenje ljudskih prava zahtjeva trenutnu i odgovarajuću reakciju. Stoga, poručio je, Hrvatska zagovara jaču povezanost Vijeća za ljudska prava i Vijeća sigurnosti. Napomenuo je da Hrvatska pozdravlja osnivanje Ureda Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma, a također treba dalje raditi na prevenciji i borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

Plenković je naglasio čvrstu hrvatsku potporu nedavnim aktivnostima Vijeća sigurnosti prema Sjevernoj Koreji, čiji su postupci izravna prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti. "Pozivamo sjevernokorejske vlasti da prekinu s razvojem i testiranjem nuklearnog oružja i ispune svoje obveze prema međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a'', poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade istaknuo je da poštivanje standarda, načela i pravila međunarodnog prava, kao i njihova implementacija, predstavlja čvrsti temelj za trajni mir i stabilnost u svijetu, dodavši da je Hrvatska tome iskreno predana. Ocijenio je da se sporovi trebaju rješavati mirnim sredstvima i u skladu s međunarodnim pravom te da je od posebne važnosti da sve međunarodne presude budu u skladu s najvišim pravnim standardima. "Kompromitiranje nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih sudova i sudaca, kao što je bio slučaj u prekinutom arbitražnom procesu između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima, stoga Hrvatska nije imala drugog izbora nego da se povuče iz arbitražnog procesa", poručio je Plenković. Ona istodobno želi riješiti otvorena granična pitanja sa Slovenijom, susjednom, prijateljskom i partnerskom zemljom, kroz bilateralni dijalog.

U svom se govoru predsjednik Vlade Plenković također osvrnuo na mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi, kazavši da je to od ključne važnosti za Hrvatsku. Naglasio je da Hrvatska aktivno podupire članstvo zemalja jugoistočne Europe u Europskoj uniji i NATO-u. "To je posebno važno za Bosnu i Hercegovinu, gdje je jednakost triju konstitutivnih naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata – preduvjet pune funkcionalnosti i stabilnosti države i njezina europskog integracijskog procesa", rekao je.

Predsjednik Vlade naglasio je važnost prilagodbe obrazovnih sustava koji trebaju stvarati buduće odgovorne građane, dati im mogućnost zapošljavanja i odgovoriti na stvarne potrebe tržišta rada.

Iskorjenjivanje siromaštva predsjednik Vlade smatra primarnim ciljem globalnog razvoja, s obzirom na to da je ono i uzrok i posljedica sukoba, nestabilnosti i kriza. Dodao je da je održiv razvoj moguće postići samo poštovanjem ljudskih prava, jednakosti, dobrog vladanja i vladavine prava u društvima koja su uključiva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković upozorio je nadalje na svakodnevnu eroziju klimatskih uvjeta, ističući da ni Hrvatska proteklih mjeseci nije bila pošteđena požara i poplava dosad neviđenih razmjera, što zahtijeva hitnu akciju. Dodao je da je svoju posvećenost globalnim naporima u očuvaju okoliša Hrvatska pokazala ratificiranjem Pariškog sporazuma, kao i potporom Globalnom paktu za okoliš, novoj francuskoj inicijativi usmjerenoj k boljoj koordinaciji u borbi protiv klimatskih promjena.

"Hrvatska predanost multilateralizmu je nepokolebljiva. Vjerujemo u sustav Ujedinjenih naroda i naš zajednički potencijal u promoviranju učinkovite, uključive i održive globalne vladavine, utemeljene na pravilima i načelima međunarodnoga prava. Upravo je s tom težnjom Hrvatska pristupila Ujedinjenim narodima prije 25 godina", kazao je predsjednik Vlade. Poručio je da su poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, demokracije i ekonomskog razvoja, solidarnosti i zajedničkih izazova plemenite ambicije i velika odgovornost. "Samo zajedničkim snagama možemo ostvariti i unaprijediti naše ciljeve i vrijednosti. Naša je dužnost da to učinimo, a vrijeme za to je sada", zaključio je svoj govor pred Općom skupštinom UN-a predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst govora na engleskom jeziku (PDF)