Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
New York | 20. 9. 2017.

Primanje Hrvatske u Ujedinjene narode bilo je generacijski pothvat

Povodom obilježavanja 25. obljetnice članstva Hrvatske u Organizaciji ujedinjenih naroda premijer je Plenković istaknuo da 22. svibnja 1992. simbolizira svršetak dugotrajne težnje Hrvatske za međunarodnim priznanjem

Predsjednik Vlade priredio je u srijedu navečer u New Yorku primanje na koje su došli mnogi ugledni američki Hrvati, kao i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer Plenković ocijenio je da za nekoga 25 godina možda nije mnogo, ali za Hrvatsku je pristupanje Ujedinjenim narodima bilo generacijski pothvat. Dodao je da se, kada god pomislimo da smo suočeni s teškim pitanjima na političkom planu, uvijek treba prisjetiti koliko je teško bilo tada, kada je Hrvatska bila žrtva agresije, kada je više od četvrtine teritorija bilo okupirano i kada je budućnost bila neizvjesna.

"UN nam je pomogao da postanemo ono što smo danas – mlada nacija u pogledu subjekta međunarodnog prava, no isto tako stara i ponosna nacija koja pridonosi međunarodnom miru, sigurnosti, suradnji, globalnim i europskim naporima, našem bližem susjedstvu, gdje pružamo svoju pomoć u iskustvu i uspostavi bliskih susjedskih odnosa i s onima od kojih smo imali drukčija gledišta prije 25 godina. Uspjeli smo izgraditi svoje institucije, ojačati demokraciju, a sada smo usredotočeni na naše gospodarstvo i gospodarski rast", zaključio je Plenković.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić posebice je pak zahvalila svim hrvatskim djelatnicima u mirovnim misijama UN-a. "Naše članstvo u najvažnijim međunarodnim organizacijama, počevši od UN-a i Europske unije do NATO-a potvrda je naših napora koji dokazuju da je priča naše zemlje uspješna", rekla je ministrica.

Dvadeset i petu obljetnicu Hrvatskoj je čestitao i predsjednik Opće skupštine UN-a, slovački diplomat Miroslav Lajčak. "25 godina možda nije mnogo, no hrvatsko je sudjelovanje u UN-ovim aktivnostima značajno. Bili ste u Vijeću sigurnosti, predsjedali ste Gospodarsko-socijalnim vijećem, bili ste u Komisiji za izgradnju mira, danas ste članica Vijeća za ljudska prava. Radujem se suradnji s vama i nastavku aktivnosti unutar UN-a", istaknuo je Lajčak.

Proslavi se također pridružio europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn, koji je rekao da je Hrvatska priznata i važna članica međunarodne zajednice. "Mi smo i više nego sretni da ste u Europskoj uniji i možete puno pridonijeti daljnjem razvoju regije zapadnog Balkana. Nadam se da će idućih 25 godina biti najmanje jednako uspješno kao proteklih 25", poručio je Hahn u svojoj čestitki.